perjantai 7. joulukuuta 2012

Äitin Taatelikakku

 Joka vuosi joulun aikaan, niin kauan kuin muistan, on meidän äiti leiponut taatelikakkuja. Taatelikakkujen reseptit muistuttavat yleensä paljon toisiaan, mutta tämä resepti pitää sisällään kaksi poikkeavuutta. Niiden ansiosta kakku on harvinaisen mehevä. Ensinnäkin, kakussa on tuplamäärä taateleita. Toiseksi, taikinaan ei tule lainkaan kermaa tai maitoa, vaan nesteenä käytetään vettä.

Äitin Taatelikakku
  • 1 ½ dl vettä
  • 2 pkt taateleita
  • 200 g voita
  • 2 munaa
  • 2 ½ dl sokeria
  • ½ vettä
  • 4 ½ dl jauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
Pilko taatelit 1 ½ desilitraan kiehuvaa vettä. Anna niiden kiehahtaa, jotta ne pehmenevät. Ota kattila hellalta ja anna vähän jäähtyä. Lisää voi ja sekoita kauhalla. Lisää sitten munat yksitellen ja sen jälkeen sokeri sekä vesi. Sekoita seuraavaksi seokseen sihdin läpi jauhot, joihin on lisätty ruokasooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada taikina reilun kokoiseen voideltuun ja leivitettyyn kakkuvuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia.

torstai 6. joulukuuta 2012

Miinan Vadelmaiset Viipaleleivät


Voiko näistä olla tykkäämättä?! En usko!

Näiden viipaleleipien salaisuus on kardemumma, mieluiten itse kuorittu ja jauhettu. Toki valmiiksi jauhetullakin onnistut, mutta maku ei valitettavasti ole yhtä valloittava. Kardemumma ja vadelmamarmeladi ovat ihana makuyhdistelmä, mutta voit toki kokeilla myös muita marmeladeja. Muista varmistaa, että marmeladi on paistonkestävää.

Miinan Vadelmaiset Viipaleleivät
  • 200 g pehmeätä voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 3 rkl kermaa
Päälle:
Paistonkestävää vadelmamarmeladia (tai muuta marmeladia)

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Laita taikina jääkaappiin reiluksi puoleksi tunniksi, jotta siitä on helpompi leipoa. Tee taikinasta pitkiä pötköjä ja muotoile ne noin ½ cm paksuiksi ja 6 cm leveiksi uunin pellille leivinpaperin päälle. Painele kämmensyrjällä pötköjen keskelle pituussuunnassa vako ja täytä se marmeladilla.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 15minuuttia.

Pötköt ovat uunista otettaessa pehmeitä, mutta jäähtyessään kuivuvat ja muuttuvat rapeiksi.Siksi kannattaakin leikata ne heti kuumina vinosti kappaleiksi.

Vinkki: Mikäli tuntuu, että taikina ottaa kovasti kiinni alustaan muotoillessasi pötköjä, käytä jauhoja leipomisen apuna.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kipakat Inkivääripiparit


Inkivääri on yksi suosikeistani. On vain vaikea löytää inkivääripipareita, joissa olisi riittävästi potkua. Opiskeluaikanani olin parhaan ystäväni kanssa reissaamassa Australiassa ja siellä söimme täydellisiä, suorastaan tulisia, inkivääripikkuleipiä. Aina siitä asti olen etsinyt vastaavia kauppojen hyllyiltä – mutta turhaan. Olen koittanut etsiä myös reseptiä ja kokeillutkin useita, mutta mikään ei ole vetänyt vertoja australialaisille.

Päätinkin kehitellä itse reseptin, jonka arvelisin olevan hyvin lähellä tavoittelemaani makua. Ja täytyy todeta, että lopputulos on vähintäänkin tyydyttävä. Piparit eivät kuitenkaan polta suuta, mutta saavat sekä punan poskille että hymyn huulille.

Kipakat Inkivääripiparit
  • 3 dl jauhoja
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 ½ tl jauhettua kanelia
  • vajaa ½ tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl cayennepippuria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 125 g jäähdytettyä voisulaa
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 2 isoa kananmunaa
  • kourallinen sokeroituja inkiväärinpaloja
Sekoita jauhot, inkivääri, kaneli, neilikka, cayennepippuri, suola ja ruokasooda keskenään. Sekoita toisessa kulhossa jäähdytetty voisula, sokeri ja siirappi. Voit käyttää sekoittamiseen myös sähkövatkainta pienellä nopeudella. Lisää seokseen kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiljalleen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että taikina näyttää tasaiselta. Lisää lopuksi taikinaan pieneksi pilkotut sokeroidut inkiväärit.

Laita taikinakulho peittämättä jääkaappiin ja anna taikinan vetäytyä noin 10 minuuttia.

Ota sitten taikinasta lusikallisia ja tipauta ne uunin pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa pipareiden väliin, sillä ne leviävät uunissa yllättävän paljon.

Paista 185 asteessa noin 10 minuuttia.

tiistai 4. joulukuuta 2012

”Hianommat” Haarukkaleivät

Haarukkaleivät lienevät kaikille tuttuja, joskin niitä nykyään saa enää surullisen harvoin. Pienenä ajattelin, että koska pääsiäiseen kuuluvat lusikkaleivät, niin kyllä jouluna pitää olla haarukkaleipiä!

Tällä kertaa toteutin vanhan reseptin sellaisenaan käyttäen rusinoita. Kokeilunhaluiset voivat kuitenkin vaihtaa rusinat vaikkapa kuivattuihin viikunoihin, taateleihin tai karpaloihin.

”Hianommat” Haarukkaleivät
  • 200 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • kourallinen rusinoita
  • 2 tl vaniljasokeria
Päälle:
Sulatettua valkosuklaata

Sekoita kaikki muut aineet pehmeään voihin. Rusinat kannattaa hienontaa veitsellä pieniksi. Taikinasta pyöritellään pieniä palloja, jotka sitten haarukalla painellaan litteiksi uunin pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Uunia kannattaa kuitenkin tarkkailla, etteivät pikkuleivät ruskistu liikaa.

Anna haarukkaleipien jäähtyä ja koristele ne sitten sulalla valkosuklaalla. Hauskan näköisiä haarukkaleipiä saat käyttämällä vaikkapa silikonista pullasutia suklaan levitykseen.
 

maanantai 3. joulukuuta 2012

”Kaakkao”-pikkuleivät

Suklaa kuuluu jouluun. Jollet saanut joulukalenterin luukusta riittävästi suklaata, leivo nämä helposti valmistuvat suklaiset kaakaoleivät naposteltavaksi.

Halusin tehdä pikkuleivistä vieläkin makoisampia, joten lisäsin vanhaan reseptiin suklaapaloja.

”Kaakkao”-pikkuleivät
  • 200 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • kourallinen pieniä taloussuklaan palasia
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 dl perunajauhoja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
Päälle:
Sulatettua tummaa suklaata

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut muut aineet. Sekoita hyvin ja laita taikina jääkaappiin n. 20 minuutiksi. Pyöritä taikinasta sitten pieniä palloja ja litistä pallot uunin pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Anna pikkuleipien jäähtyä ja koristele ne sitten sulalla tummalla suklaalla. Apuna voit käyttää vaikka pikkulusikkaa tai veitsen kärkeä.

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Komistuksen Kauraryynileivät

Nämä etupäässä kauraryyneistä (nykyään käytetään nimitystä kaurahiutaleet) tehdyt pikkuleivät ovat meidän komistuksen ehdottomat suosikit. Resepti on vanha, mutta olen sitä itse hieman muokannut. Monille tuttuihin kauralastuihin verrattuna nämä ovat vähän paksumpia, eivätkä ole myöskään niin hauraita. Mitkä tahansa kaurahiutaleet käynevät, mutta itse käytin Mörbyn luomutilan hiutaleita. Ne ovat ihanan isoja ja erityisen maukkaita. Valmiiden kauraryynileipien maku muistuttaa hieman nekkukaramellia. Helppoja tehdä vaikka lasten kanssa!

Komistuksen Kauraryynileivät
  • 150 g voisulaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 ½ dl kaurahiutaleita
  • ½ dl kookoshiutaleita
  • 2 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet keskenään. Pyörittele taikinasta pieniä palleroita uuninpellille leivinpaperin päälle ja paina niitä hieman lyttyyn. Paista 200 asteisessa uunissa kauniin vaalean ruskeiksi. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta, joten niiden väri kertoo parhaiten, milloin ne ovat valmiita.

lauantai 1. joulukuuta 2012

Mamman Ässät

Miettiessäni mukavia reseptejä joululeivonnaisiin, pyysin myös äidiltä apua. Olisi niin kiva saada joukkoon sekä uusia että perinteisiä reseptejä. Äidiltäpä löytyikin mamman vanhoja reseptejä. Päällimmäisenä pinkassa oli Mamman Ässien resepti.
Kaneli on yksi jouluisimmista tuoksuista ja luo täydellisen tunnelman joulun valmistelulle.

Mamman Ässät
  • 150 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 iso muna
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
Kanelia ja sokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut muut aineet. Tee taikinasta pikkusormen paksuisia tai vähän ohuempia pötköjä. Leikkaa ne sopivan mittaisiksi (8-10 cm) ja muotoile sitten ässiksi uuninpellille leivinpaperin päälle. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja ripottele ässien päälle.

Taikina on melko löysää, mutta ehkä juuri siksi ässät paistuvat erityisen kauniiksi.

Mamman ohjeessa ei ollut sen tarkempaa ohjetta paistamiseen, mutta itse paistoin n. 10-15 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Ässien kuuluu jäädä pinnaltaan vaaleiksi.