maanantai 10. joulukuuta 2012

Banaani-Suklaafudge

 Aloitetaanpas viikko oikein makeasti! Nämä helpot ja maistuvat pikku suupalat ovat myös mainio lahjaidea. Syötävät lahjat ovat kaikkien mieleen ja sopivat myös niille, joilla jo on kaikkea. Sydäntä lämmittää myös ajatus siitä, että lahjan antaja on nähnyt vaivaa valmistamalla lahjan itse. Kun vielä panostat hieman paketointiin lisäämällä ehkä sellofaanipussukan ja kaunista pitsinauhaa, on lahja ystävälle täydellinen.




Banaani-Suklaafudge
  • 100 g suklaakuorrutettuja banaanivaahtokarkkeja
  • 1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
  • 200 g tummaa suklaata




Paloittele vaahtokarkit pieniksi paloiksi ja laita ne kattilaan. Lisää kondensoitu maito. Keitä aineksia noin 5-8 minuuttia, kunnes ne ovat täysin sulaneet tasaiseksi massaksi. Kannattaa käyttää teräskattilaa pohjaan palamisen välttämiseksi. Kun massa on tasaista, nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu tumma suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut.

Nostele seoksesta lusikalla sopivan kokoisia nokareita karamellivuokiin ja anna jäähtyä. Koristele haluamallasi tavalla. Voit käyttää koristeena esimerkiksi kookoshiutaleita, nonparelleja, tomusokeria tai vaikka kaakaojauhetta.

Alkuperäinen resepti löytyi Kotiliesi -lehden numerosta 25/2012 s.60, olen sitä kuitenkin hieman muokannut vaihtamalla suklaan tummaksi suklaaksi ja käyttämällä karamellivuokia.

sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Juutalaiset Daavidin Tähdet

Eilen illalla auringon laskiessa alkoi juutalaisten hanukka -juhla. Siitä inspiroituneena päätin leipoa jotakin aiheeseen sopivaa. Koska itselläni ei juurikaan juutalaisia reseptejä ole, selailin vanhoja lehtiä sellaisen löytääkseni. Eteeni sattuivat juutalaiset kanelipikkuleivät. Kiinnostuin heti, koska ne erosivat niin paljon perinteisistä piparkakkuresepteistä. Ensinnäkin, nämä piparkakut ovat gluteenittomia ja toiseksi, ne koristellaan jo ennen uuniin laittoa.

Juutalaiset Daavidin Tähdet
  • 3 munanvalkuaista
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • 2 ¾ dl tomusokeria
  • 300 g mantelijauhoja
  • 1 rkl jauhettua kanelia
  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää

Vispaa munanvalkuaiset ja suola kiinteäksi vaahdoksi. Vispaa sitten sekaan tomusokeri vähän kerrallaan, kunnes vaahto on kiiltävää ja valkoista. Ota tässä vaiheessa noin 1 dl vaahtoa talteen erilliseen astiaan koristelua varten.

Sekoita mantelijauhot, kaneli ja muskotti keskenään ja lisää seos sitten vähitellen vaahtoon. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.

Levitä tomusokeria leivonta-alustalle ohut kerros ja kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi. Tätä taikinaa on mukava kaulita, sillä se ei juurikaan tartu kiinni. Ota taikinasta paloja piparkakkumuotilla perinteiset ovat Daavidin tähden muotoisia, mutta kukapa estäisi tekemästä esimerkiksi enkeleitä tai sydämiä. Laita piparkakut uunin pellille leivinpaperin päälle.

Ota nyt säästämäsi vaahto ja laita se pursotinpussiin. Itse käytin litran pakastepussia, jonka pohjaan toiseen kulmaan leikkasin pikkuruisen reiän. Reiästä kannattaa aluksi tehdä hyvin pieni, sillä se aina hieman suurenee koristelutyön edetessä. Koristele sitten piparkakut haluamallasi tavalla.
Paista piparkakkuja 160 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti makuelämyksestä.
Alkuperäinen ohje löytyi ruotsalaisen Isabellas -lehden
numerosta 5/2011 s.87.

lauantai 8. joulukuuta 2012

Luumu-Unelma

 Välillä on kiva valmistaa jotain helppoa, nopeaa ja herkullista. Tällä kertaa joulukalenterin luukun takaa ei löydykään joululeivonnaista, vaan pilvenpehmeä kermarahkajälkiruoka.

 


Luumu-Unelma
  • 2 dl kermaa
  • 250 g rahkaa
  • 1 prk luumumarmeladia
  • 2 tl vaniljasokeria
  • murustettuja joulupipareita




Vaahdota kerma ja lisää siihen vaniljasokeri, rahka ja luumumarmeladi. Kääntele vielä lopuksi piparkakun muruset mukaan seokseen.

perjantai 7. joulukuuta 2012

Äitin Taatelikakku

 Joka vuosi joulun aikaan, niin kauan kuin muistan, on meidän äiti leiponut taatelikakkuja. Taatelikakkujen reseptit muistuttavat yleensä paljon toisiaan, mutta tämä resepti pitää sisällään kaksi poikkeavuutta. Niiden ansiosta kakku on harvinaisen mehevä. Ensinnäkin, kakussa on tuplamäärä taateleita. Toiseksi, taikinaan ei tule lainkaan kermaa tai maitoa, vaan nesteenä käytetään vettä.

Äitin Taatelikakku
  • 1 ½ dl vettä
  • 2 pkt taateleita
  • 200 g voita
  • 2 munaa
  • 2 ½ dl sokeria
  • ½ vettä
  • 4 ½ dl jauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
Pilko taatelit 1 ½ desilitraan kiehuvaa vettä. Anna niiden kiehahtaa, jotta ne pehmenevät. Ota kattila hellalta ja anna vähän jäähtyä. Lisää voi ja sekoita kauhalla. Lisää sitten munat yksitellen ja sen jälkeen sokeri sekä vesi. Sekoita seuraavaksi seokseen sihdin läpi jauhot, joihin on lisätty ruokasooda, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Kaada taikina reilun kokoiseen voideltuun ja leivitettyyn kakkuvuokaan.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia.

torstai 6. joulukuuta 2012

Miinan Vadelmaiset Viipaleleivät


Voiko näistä olla tykkäämättä?! En usko!

Näiden viipaleleipien salaisuus on kardemumma, mieluiten itse kuorittu ja jauhettu. Toki valmiiksi jauhetullakin onnistut, mutta maku ei valitettavasti ole yhtä valloittava. Kardemumma ja vadelmamarmeladi ovat ihana makuyhdistelmä, mutta voit toki kokeilla myös muita marmeladeja. Muista varmistaa, että marmeladi on paistonkestävää.

Miinan Vadelmaiset Viipaleleivät
  • 200 g pehmeätä voita
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 3 rkl kermaa
Päälle:
Paistonkestävää vadelmamarmeladia (tai muuta marmeladia)

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Laita taikina jääkaappiin reiluksi puoleksi tunniksi, jotta siitä on helpompi leipoa. Tee taikinasta pitkiä pötköjä ja muotoile ne noin ½ cm paksuiksi ja 6 cm leveiksi uunin pellille leivinpaperin päälle. Painele kämmensyrjällä pötköjen keskelle pituussuunnassa vako ja täytä se marmeladilla.

Paista 200 asteisessa uunissa n. 15minuuttia.

Pötköt ovat uunista otettaessa pehmeitä, mutta jäähtyessään kuivuvat ja muuttuvat rapeiksi.Siksi kannattaakin leikata ne heti kuumina vinosti kappaleiksi.

Vinkki: Mikäli tuntuu, että taikina ottaa kovasti kiinni alustaan muotoillessasi pötköjä, käytä jauhoja leipomisen apuna.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kipakat Inkivääripiparit


Inkivääri on yksi suosikeistani. On vain vaikea löytää inkivääripipareita, joissa olisi riittävästi potkua. Opiskeluaikanani olin parhaan ystäväni kanssa reissaamassa Australiassa ja siellä söimme täydellisiä, suorastaan tulisia, inkivääripikkuleipiä. Aina siitä asti olen etsinyt vastaavia kauppojen hyllyiltä – mutta turhaan. Olen koittanut etsiä myös reseptiä ja kokeillutkin useita, mutta mikään ei ole vetänyt vertoja australialaisille.

Päätinkin kehitellä itse reseptin, jonka arvelisin olevan hyvin lähellä tavoittelemaani makua. Ja täytyy todeta, että lopputulos on vähintäänkin tyydyttävä. Piparit eivät kuitenkaan polta suuta, mutta saavat sekä punan poskille että hymyn huulille.

Kipakat Inkivääripiparit
  • 3 dl jauhoja
  • 2 tl jauhettua inkivääriä
  • 1 ½ tl jauhettua kanelia
  • vajaa ½ tl jauhettua neilikkaa
  • 1 tl cayennepippuria
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 125 g jäähdytettyä voisulaa
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 2 isoa kananmunaa
  • kourallinen sokeroituja inkiväärinpaloja
Sekoita jauhot, inkivääri, kaneli, neilikka, cayennepippuri, suola ja ruokasooda keskenään. Sekoita toisessa kulhossa jäähdytetty voisula, sokeri ja siirappi. Voit käyttää sekoittamiseen myös sähkövatkainta pienellä nopeudella. Lisää seokseen kananmunat ja sekoita tasaiseksi. Lisää hiljalleen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita vain sen verran, että taikina näyttää tasaiselta. Lisää lopuksi taikinaan pieneksi pilkotut sokeroidut inkiväärit.

Laita taikinakulho peittämättä jääkaappiin ja anna taikinan vetäytyä noin 10 minuuttia.

Ota sitten taikinasta lusikallisia ja tipauta ne uunin pellille leivinpaperin päälle. Jätä riittävästi tilaa pipareiden väliin, sillä ne leviävät uunissa yllättävän paljon.

Paista 185 asteessa noin 10 minuuttia.

tiistai 4. joulukuuta 2012

”Hianommat” Haarukkaleivät

Haarukkaleivät lienevät kaikille tuttuja, joskin niitä nykyään saa enää surullisen harvoin. Pienenä ajattelin, että koska pääsiäiseen kuuluvat lusikkaleivät, niin kyllä jouluna pitää olla haarukkaleipiä!

Tällä kertaa toteutin vanhan reseptin sellaisenaan käyttäen rusinoita. Kokeilunhaluiset voivat kuitenkin vaihtaa rusinat vaikkapa kuivattuihin viikunoihin, taateleihin tai karpaloihin.

”Hianommat” Haarukkaleivät
  • 200 g voita
  • 1 ½ dl sokeria
  • 1 ½ dl kaurahiutaleita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • kourallinen rusinoita
  • 2 tl vaniljasokeria
Päälle:
Sulatettua valkosuklaata

Sekoita kaikki muut aineet pehmeään voihin. Rusinat kannattaa hienontaa veitsellä pieniksi. Taikinasta pyöritellään pieniä palloja, jotka sitten haarukalla painellaan litteiksi uunin pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Uunia kannattaa kuitenkin tarkkailla, etteivät pikkuleivät ruskistu liikaa.

Anna haarukkaleipien jäähtyä ja koristele ne sitten sulalla valkosuklaalla. Hauskan näköisiä haarukkaleipiä saat käyttämällä vaikkapa silikonista pullasutia suklaan levitykseen.