keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Puolukkainen Vispipuuro

 Tänään vuorossa ihana, ihana klassikko lapsuudesta. Jo värinsäkin puolesta tämä puuro on ollut monen pikku prinsessan suosikkiherkku. Monen mielestä puolukkavispipuuro on se ainoa oikea vispipuuro, vaikkakin sen voi vallan mainiosti valmistaa myös viinimarjoista, mansikoista, raparperista ja miksei myös mustikoistakin.

Lapsuudessa moni on syönyt puuroa pääruokana, mutta mikset seuraavalla kerralla, kun ystävät saapuvat kylään, tarjoilisi heille tätä nostalgista perinneruokaa jälkiruokana.

Puolukkainen Vispipuuro
  • 4 dl puolukoita tai puolukkasurvosta
  • 1 l vettä
  • 1 ½ dl mannasuurimoita
  • ¾ dl sokeria
  • ripaus suolaa
Päälle
kermavaahtoa ja muutama kokonainen puolukka


Survo puolukoita kattilassa ja kaada vesi survoksen päälle. Kuumenna seos kiehuvaksi ja lisää kattilaan mannasuurimot. Anna kiehua hiljakseen 15 minuuttia samalla sekoitellen vispilällä. Lisää puuroon sokeri ja ripaus suolaa. Anna puuron jäähtyä kokonaan. Sekoita puuro sitten sähkövatkainta käyttäen kuohkeaksi.

Annostele puuro kivoihin jälkiruokakulhoihin. Pursota päälle pari kermavaahtoruusuketta ja ripottele pinnalle muutama kokonainen puolukka.

perjantai 18. tammikuuta 2013

Phad Thai

 Yksi meidän suosikkiruoistamme on thaimaalainen phad thai – paistetut thainuudelit milloin milläkin lisukkeella: katkaravuilla, kanalla tai possulla. Viime kesänä olimme ihanalla häämatkalla Thaimaassa ja huviksemme testailimme eri ravintoloiden phad thai -annoksia löytääksemme Phuketin parhaan. Ja löytyihän se – pieni katukeittiö kadun varressa, jossa oli joka päivä töissä sama herttainen tyttö. Hänen kojussaan tulikin käytyä syömässä useampi kerta.

Mutta niin kuin usein pitkällä reissulla saattaa käydä, alkoivat thaimaalaiset herkut loppupäivinä jo hieman kyllästyttää, vaikka se nyt näin jälkeenpäin ajateltuna kuulostaakin melko uskomattomalta! Suomeen palattuamme oli ihana päästä suoraan äidin ruokapöytään. :) Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin taas tehdä mieli kaikkia aasialaisia makuja ja lupasinkin tuoreelle aviomiehelleni, että valmistaisin hänelle noita honeymoonimme herkkuja. Seuraavana siis suosikkimme – Phad Thai, makuelämys on todella aito!

Phad Thai
  • 200 g thainuudeleita
  • 400 g katkarapuja (voit käyttää esim. myös kanaa tai possua)
  • 3 rkl tamarindisosetta
  • 2 ½ rkl kalakastiketta
  • 2 rkl palmusokeria
  • 3 rkl kasviöljyä
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 3 kananmunaa
  • 2 pientä kuivattua chilipalkoa siemenineen
  • 2 dl paahdettuja maapähkinöitä rouheviksi murskattuina
  • 200 g pavunituja
  • 6 kevätsipulia
  • korianteria koristeluun
  • 1 pitkä punainen tuore chili koristeluun
  • limettilohkoja tarjoiluun
lisämausteina tarjoilussa voit käyttää kuivattua ja hienonnettua chiliä, kalakastiketta, sokeria sekä chilietikkaa

Liota nuudeleita kuumassa vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Nuudeleita ei siis tarvitse keittää. Nosta pehmenneet nuudelit lävikköön kuivumaan.

Ota pieni sekoituskulho ja yhdistä keskenään tamarindisose, kalakastike sekä palmusokeri.

Viipaloi kevätsipulit ja valkosipuli, sekä murskaa maapähkinät. Ruoka valmistuu uskomattoman nopeasti kun kaikki raaka-aineet on valmisteltu etukäteen!

Kuumenna öljy wokkipannussa tai korkeareunaisessa paistinpannussa ja paista viipaloidut valkosipulinkynnet kauniin vaaleanruskeiksi. Pilko pannulle myös kuivatut chilipalot (mikäli haluat välttää tulisuutta, poista chileistä siemenet). Öljy maustuu ja antaa näin myös koko ruoalle ihanan aromin.

Lisää katkaravut ja minuutin pari niiden perään riko myös kananmunat pannuun ja sekoita niiden rakenne rikki. Seuraavaksi voitkin jo nostaa pannulle myös nuudelit. Kääntele kaikki ainekset sekaisin ja lisää kalakastikesekoitus, reilusti yli puolet maapähkinöistä, reilusti yli puolet kevätsipuleista sekä vielä reilusti yli puolet pavuniduista. Jäljelle jääneet raaka-aineet ripotellaan valmiiden ruoka-annosten päälle.

Asettele tarjoilulautasille ja ripottele päälle pähkinöitä, kevätsipulia ja ituja. Koristele annokset viipaloidulla punaisella chilillä ja korianterilla. Lopuksi laita jokaiselle lautaselle vielä limettilohko. Jokainen ruokailija voi halutessaan itse ripotella ja pirskotella annoksensa päälle chiliä, kalakastiketta, chilietikkaa tai sokeria. Sokeri kuulostaa hassulta, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! On uskomatonta kuinka hienosti se korostaa kaikkia makuja.

maanantai 14. tammikuuta 2013

Englantilaiset Kurkkuleivät Kotitekoisella Majoneesilla


”Kyllä Jeeves hoitaa” -sarjaa katsellessani alkoi mieleni tehdä perinteisiä englantilaisia kurkkuleipiä. Onneksi aiemmin tekemääni vuokaleipää oli vielä jäljellä, joten päätin loihtia oman versioni kyseisestä klassikosta. Voin luvata, että näitä maistettuasi olet täysin vakuuttunut siitä, ettei leivän päälle oikeasti tarvita muuta kuin kurkkua ja majoneesia.

Haluan samalla kumota yleisen olettamuksen siitä, että majoneesin tekeminen olisi jonkinlaista salatiedettä tai että siihen tarvittaisiin vähintäänkin keittiömestarin koulutus. Kaikki varmasti ovat kuulleet, kuinka öljy on lisättävä ohuena nauhana - suorastaan siimamaisena – muiden aineiden joukkoon, jotta lopputuloksena olisi edes etäisesti majoneesia muistuttava tahna. :) Ja katin kontit! On vaikea keksiä mitään sen helpompaa, kuin majoneesin valmistus. Takaan, että kerran kokeiltuasi alat miettiä, mihin kaikkeen majoneesi sopisi. Ja sehän sopii mihin vaan.

Englantilaiset Kurkkuleivät Kotitekoisella Majoneesilla
  • vuokaleipää (voit käyttää myös paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää)
  • kurkkua
  • majoneesia
Kotitekoinen Majoneesi
  • 1 kananmuna
  • 2 ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
  • 1 tl dijonsinappia
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus cayennepippuria
Aloita valmistamalla majoneesi. Laita kaikki raaka-aineet korkeareunaiseen ja kapeaan sekoituskulhoon. Voit käyttää rypsiöljyn sijasta myös oliiviöljyä, mutta silloin majoneesi saa hieman karvaan maun. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä se painaen sitä samalla pohjaa vasten, jottei sekoitin pääse nousemaan. Näet, kuinka majoneesi alkaa muodostua. Älä nosta sekoitinta irti pohjasta ennen kuin näyttää siltä, että lähes kaikki öljy on emulgoitunut. Sitten voit nostaa sekoitinta hitaasti ylös, jotta saat lopunkin öljyn sekoittumaan joukkoon. Voit toistaa tämän toimenpiteen, kunnes majoneesi on kauttaaltaan tasaista. Koko sekoitusprosessi vie noin 30-45 sekuntia.

Raasta kurkkua hienohkoksi raasteeksi, ei kuitenkaan aivan soseeksi, jottei täytteestä tule liian vetistä. Neljälle hengelle raastaisin yhden kokonaisen kurkun.

Viipaloi leipä. Voitele leipäviipaleet majoneesilla ja lisää joka toiselle viipaleelle runsaasti kurkkuraastetta. Aseta sitten kurkkuraasteeton leipä kanneksi. Leikkaa leivät terävällä veitsellä kulmittain saadaksesi kolmioleipiä.
Right-ho! Herkku on valmis nautittavaksi vaikkapa kello viiden teen kanssa.

lauantai 12. tammikuuta 2013

Piimävuokaleipä

 Nyt aletaan taas päästä kaikenlaisten juhlapyhien ja muiden jälkeen takaisin normaalimpaan päivärytmiin. Koska loppuvuosi meni niin makeissa merkeissä, en taida olla ainoa, jonka tekee mieli vaihteeksi jotain suolaista. Vuoden ensimmäinen resepti onkin kursailematon, mutta sitäkin herkullisempi piimävuokaleipä.

Piimävuokaleipä
(Taikinasta tulee kaksi vuokaleipää)
  • 5 dl piimää
  • 1 ½ tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 40 g tuorehiivaa
  • n. 13 dl sämpyläjauhoja
  • n. ½ dl oliiviöljyä
Lisäksi:
voita
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä
vettä
sormisuolaa

Tarvitset myös kaksi pitkänomaista leivontavuokaa ja pullasudin.

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Tarkoitukseen parhaiten sopiva piimä on se, joka on ehkä unohtunut jääkaapin perukoille ja jonka päiväys on jo hiljattain umpeutunut. Kun itse teen tällaisen harvinaisen löydön jääkaapistamme, saan loistavan syyn alkaa leipoa. Lisää suola, sokeri, jauhot ja öljy vähitellen ja alusta taikina tasaiseksi. Taikinan voit tehdä yleiskoneella, mutta yleensä loppumetrit hoituvat parhaiten käsin vaivaamalla. Anna taikinan nousta lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla noin kaksinkertaiseksi.

Voitele vuoat ja vuoraa sen jälkeen pohja ja seinämät siemenillä. Voit laittaa siemeniä sekaisin tai tehdä toisesta seesamileivän ja toisesta unikkoleivän.

Puolita taikina ja vaivaa se kahdeksi pitkulaiseksi, vuokaan sopivaksi pötköksi. Nosta sitten pötköt vuokiin, peitä leivinliinalla ja anna taikinan jälleen nousta noin kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen sivele pullasudilla vettä leipien pinnalle ja ripottele päälle sormisuolaa. Lopuksi vedä terävällä veitsellä pitkittäinen viilto keskelle leipien pintaa.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia. Otettuasi leivät uunista, nosta ne pois vuoista. Leivät on helpompi leikata, kun annat niiden ensin jäähtyä hetken.

maanantai 24. joulukuuta 2012

Lumienkeli-Täytekakku

ONNELLISTA JOULUA!

Joulukalenterin viimeisen luukun takaa paljastuu kaunis kakku, joka on varmasti aaton arvoinen. Eihän Enkelinruokaa -blogissa voi tehdä tällaisena päivänä muuta kuin enkelikakun. Joulurauhan julistus on kuunneltu ja saunassa on käyty. Hetken kuluttua pitäisi lähteä hautausmaille viemään rakkaiden haudoille kynttilöitä. Annankin kuvien kertoa tämän kakun tarinan ja hiljennyn joulun viettoon toivottaen vielä kerran Onnellista ja Maistuvaa Joulua.
Lumienkeli-Täytekakku

Pohja
  • 3 munaa
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
Täyte
  • 1 dl limettitahnaa (Lime Curd)
  • ¾ dl omenasosetta
  • 400 g turkkilaista jogurttia
Päälle
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 pkt (250 g) sokerimassaa
  • tomusokeria
  • kimaltelevia nonparelleja
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokeri-vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja vehnäjauhotettuun sydämen malliseen vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakku leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Leikkaa kakku 3 osaan. Levitä pohjakerroksen päälle ensin puolet limettitahnasta ja sitten puolet jogurtista ja nosta päälle toinen levy. Levitä toisen kerroksen päälle omenasose ja loput jogurtista ja nosta päällimmäinen kerros kakun kanneksi. Sivele kakun päälle loput limettitahnasta.

Leikkaa kakku pituussuunnassa puoliksi ja nosta tarjoiluastialle siten, että sydämen ulkoreunat koskettavat toisiaan ja muodostavat enkelinsiivet.
Vatkaa kerma tiiviiksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä vaahto kakun pintaan. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa peitettynä mieluiten seuraavaan päivään.Tällöin täytteestä irtoava kosteus riittää kostuttamaan kakun.

Siivilöi reilusti tomusokeria leivinpaperin päälle. Kauli puolet sokerimassasta kerrallaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi tomusokeria apuna käyttäen. Nosta levyt varovasti kakun pinnalle, painele ne kiinni kakkuun ja leikkaa reunat siisteiksi. Leikkaa käpykakun tapaan saksilla lovia kakun pintaan. Koristele nonparelleilla ja tomusokerilla.

Vinkkinä mainittakoon, että kakun pinta säilyy kuivana jääkaapissa, kun et peitä sitä kuvulla.
Alkuperäinen resepti löytyy Maku-lehden numerosta 6/ 2012 s. 26.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Lämmittävä Munatoti

Joulu on jo ovella ja ainakin täälläpäin pakkaset ovat sen verran kirpeitä, että välillä tarvitsee hieman lämmikettä. Kaakao ja glögi ovat tuttuja vaihtoehtoja, mutta joskus on kiva kokeilla jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Minun on jo kauan tehnyt mieli kokeilla valmistaa munatotia, mutta olen jostain syystä kuvitellut sen olevan kovin hankalaa. Kuvitelma osoittautui kuitenkin täysin vääräksi! Siksipä haluankin jakaa tämän ohjeen kaikkien iloksi. Erityisesti siskoni oli toivonut, että julkaisisin hyväksi havaitsemani munatotin reseptin.

Irlannissa munatotia juotiin jo 1800-luvulla, joten onkin luonnollista käyttää irlantilaista kermalikööriä maustamaan ja tuomaan munatotiin hieman potkua.

Lämmittävä Munatoti
  • 12 kananmunaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ½ dl täysmaitoa
  • 9 dl kermaa
  • (3 dl irlantilaista kermalikööriä)
Päälle
  • jauhettua muskottipähkinää


Vatkaa kananmunat vaahdoksi. Laita sokeri, vaniljasokeri, maito ja kerma teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitosta kannattaa sekoitella lähes koko ajan, jottei se pala pohjaan. Kaada kuuma kerma-maito ohuena nauhana kananmunavaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Mikäli haluat tehdä alkoholillisen version, kaada lopuksi joukkoon myös kermalikööri ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös rommia tai brandyä. Kaada lämmin juoma sieviin pikku laseihin ja sirottele päälle hieman jauhettua muskottipähkinää.
Reseptistä tulee munatotia hyvinkin kahdeksalle hengelle, mutta voit halutessasi puolittaa annoksen.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Täytetyt Piparkakkukukat

Piparkakkutaikinaa tulee yleensä tehtyä niin paljon, ettei sitä jaksaisi oikein kaikkea yhdellä kerralla leipoa. Meille kävi juuri näin. :) Lopputaikinasta halusin tehdä jotain muuta kuin ensimmäiset kolme pellillistä. Niinpä kaivoin esiin muffinipellit ja aloitin pikkuisten piparkakkukuppien teon.


Täytetyt Piparkakkukukat


Täyte
  • 2 dl kermaa
  • 250 g rahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl marjasosetta



Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota kerrallaan jääkaapista ainoastaan pienehkö määrä taikinaa, sillä taikina tarttuu vähemmän, kun se on vielä kylmää. Ota taikinalevystä muoteilla kukkasen mallisia piparkakkuja. Aseta muffinipelti ylösalaisin ja asettele piparkakut paperivuoilla vuorattujen muffinipellin kohoumien päälle niin, että paistuessaan ne jäävät pikkuisen kipon muotoon. Paista 175 asteessa 7-12 minuuttia.
Anna piparkakkujen jäähtyä muffinipellin päällä. Irrota sitten paperiset leivosvuoat niistä varovasti.

Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon sitten rahka, vaniljasokeri sekä marjasose. Itse käytin kesällä tekemääni punaviinimarjaraakasosetta. Soseeksi sopivat toki mitkä tahansa marjat soseutettuna – vadelmat, mansikat, puolukat...Sokeria voit kermarahkaan lisätä tarpeen mukaan riippuen käyttämäsi marjasoseen makeudesta. Mikäli haluat, voit käyttää täytteenä myös esimerkiksi Luumu-Unelmaa. Pursota sitten täyte piparkakkukukkiin ja korista haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle nonparelleja, suklaarouhetta, marjoja – vain mielikuvitus on rajana!
Vinkkinä sanottakoon vielä, että näitä kukkia ei kannata täyttää kovin paljon aikaisemmin kuin aiot tarjota niitä, sillä täyte saattaa pehmittää piparkakut. Onneksi täyttäminen ja koristelu käyvät kädenkäänteessä.