maanantai 24. joulukuuta 2012

Lumienkeli-Täytekakku

ONNELLISTA JOULUA!

Joulukalenterin viimeisen luukun takaa paljastuu kaunis kakku, joka on varmasti aaton arvoinen. Eihän Enkelinruokaa -blogissa voi tehdä tällaisena päivänä muuta kuin enkelikakun. Joulurauhan julistus on kuunneltu ja saunassa on käyty. Hetken kuluttua pitäisi lähteä hautausmaille viemään rakkaiden haudoille kynttilöitä. Annankin kuvien kertoa tämän kakun tarinan ja hiljennyn joulun viettoon toivottaen vielä kerran Onnellista ja Maistuvaa Joulua.
Lumienkeli-Täytekakku

Pohja
  • 3 munaa
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl perunajauhoja
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
Täyte
  • 1 dl limettitahnaa (Lime Curd)
  • ¾ dl omenasosetta
  • 400 g turkkilaista jogurttia
Päälle
  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 pkt (250 g) sokerimassaa
  • tomusokeria
  • kimaltelevia nonparelleja
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokeri-vaahtoon ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun ja vehnäjauhotettuun sydämen malliseen vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisessa uunissa alatasolla noin 30 minuuttia. Kumoa kakku leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Leikkaa kakku 3 osaan. Levitä pohjakerroksen päälle ensin puolet limettitahnasta ja sitten puolet jogurtista ja nosta päälle toinen levy. Levitä toisen kerroksen päälle omenasose ja loput jogurtista ja nosta päällimmäinen kerros kakun kanneksi. Sivele kakun päälle loput limettitahnasta.

Leikkaa kakku pituussuunnassa puoliksi ja nosta tarjoiluastialle siten, että sydämen ulkoreunat koskettavat toisiaan ja muodostavat enkelinsiivet.
Vatkaa kerma tiiviiksi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Levitä vaahto kakun pintaan. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa peitettynä mieluiten seuraavaan päivään.Tällöin täytteestä irtoava kosteus riittää kostuttamaan kakun.

Siivilöi reilusti tomusokeria leivinpaperin päälle. Kauli puolet sokerimassasta kerrallaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi tomusokeria apuna käyttäen. Nosta levyt varovasti kakun pinnalle, painele ne kiinni kakkuun ja leikkaa reunat siisteiksi. Leikkaa käpykakun tapaan saksilla lovia kakun pintaan. Koristele nonparelleilla ja tomusokerilla.

Vinkkinä mainittakoon, että kakun pinta säilyy kuivana jääkaapissa, kun et peitä sitä kuvulla.
Alkuperäinen resepti löytyy Maku-lehden numerosta 6/ 2012 s. 26.

sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Lämmittävä Munatoti

Joulu on jo ovella ja ainakin täälläpäin pakkaset ovat sen verran kirpeitä, että välillä tarvitsee hieman lämmikettä. Kaakao ja glögi ovat tuttuja vaihtoehtoja, mutta joskus on kiva kokeilla jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Minun on jo kauan tehnyt mieli kokeilla valmistaa munatotia, mutta olen jostain syystä kuvitellut sen olevan kovin hankalaa. Kuvitelma osoittautui kuitenkin täysin vääräksi! Siksipä haluankin jakaa tämän ohjeen kaikkien iloksi. Erityisesti siskoni oli toivonut, että julkaisisin hyväksi havaitsemani munatotin reseptin.

Irlannissa munatotia juotiin jo 1800-luvulla, joten onkin luonnollista käyttää irlantilaista kermalikööriä maustamaan ja tuomaan munatotiin hieman potkua.

Lämmittävä Munatoti
  • 12 kananmunaa
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 ½ dl täysmaitoa
  • 9 dl kermaa
  • (3 dl irlantilaista kermalikööriä)
Päälle
  • jauhettua muskottipähkinää


Vatkaa kananmunat vaahdoksi. Laita sokeri, vaniljasokeri, maito ja kerma teräskattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitosta kannattaa sekoitella lähes koko ajan, jottei se pala pohjaan. Kaada kuuma kerma-maito ohuena nauhana kananmunavaahdon sekaan koko ajan vatkaten. Mikäli haluat tehdä alkoholillisen version, kaada lopuksi joukkoon myös kermalikööri ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös rommia tai brandyä. Kaada lämmin juoma sieviin pikku laseihin ja sirottele päälle hieman jauhettua muskottipähkinää.
Reseptistä tulee munatotia hyvinkin kahdeksalle hengelle, mutta voit halutessasi puolittaa annoksen.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Täytetyt Piparkakkukukat

Piparkakkutaikinaa tulee yleensä tehtyä niin paljon, ettei sitä jaksaisi oikein kaikkea yhdellä kerralla leipoa. Meille kävi juuri näin. :) Lopputaikinasta halusin tehdä jotain muuta kuin ensimmäiset kolme pellillistä. Niinpä kaivoin esiin muffinipellit ja aloitin pikkuisten piparkakkukuppien teon.


Täytetyt Piparkakkukukat


Täyte
  • 2 dl kermaa
  • 250 g rahkaa
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl marjasosetta



Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota kerrallaan jääkaapista ainoastaan pienehkö määrä taikinaa, sillä taikina tarttuu vähemmän, kun se on vielä kylmää. Ota taikinalevystä muoteilla kukkasen mallisia piparkakkuja. Aseta muffinipelti ylösalaisin ja asettele piparkakut paperivuoilla vuorattujen muffinipellin kohoumien päälle niin, että paistuessaan ne jäävät pikkuisen kipon muotoon. Paista 175 asteessa 7-12 minuuttia.
Anna piparkakkujen jäähtyä muffinipellin päällä. Irrota sitten paperiset leivosvuoat niistä varovasti.

Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon sitten rahka, vaniljasokeri sekä marjasose. Itse käytin kesällä tekemääni punaviinimarjaraakasosetta. Soseeksi sopivat toki mitkä tahansa marjat soseutettuna – vadelmat, mansikat, puolukat...Sokeria voit kermarahkaan lisätä tarpeen mukaan riippuen käyttämäsi marjasoseen makeudesta. Mikäli haluat, voit käyttää täytteenä myös esimerkiksi Luumu-Unelmaa. Pursota sitten täyte piparkakkukukkiin ja korista haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle nonparelleja, suklaarouhetta, marjoja – vain mielikuvitus on rajana!
Vinkkinä sanottakoon vielä, että näitä kukkia ei kannata täyttää kovin paljon aikaisemmin kuin aiot tarjota niitä, sillä täyte saattaa pehmittää piparkakut. Onneksi täyttäminen ja koristelu käyvät kädenkäänteessä.

perjantai 21. joulukuuta 2012

Aurinkopiirakka

Tänään klo 13.12 on meillä Suomessa talvipäivänseisaus. Nyt vietämme siis vuoden lyhintä päivää. Jottei elämä kuitenkaan tuntuisi niin synkältä, päätin leipoa nimenomaan tälle päivälle aurinkoisen piirakan tuomaan valoa pimeyteen ja toivottamaan pitenevät päivät jälleen tervetulleiksi. Piirakka pitää sisällään aurinkoista appelsiinia ja mehevää kotimaista piimäjuustoa. Yllättävää kyllä, muodostavat etelän ja pohjoisen maut keskenään ihanan raikkaan yhdistelmän.

Aurinkopiirakka

Pohja
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 100 g voita
  • yhden appelsiinin kuori
  • 1 keltuainen
Täyte
  • 350 g piimäjuustoa
  • ¾ dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • yhden appelsiinin kuori
  • 2 ruokalusikallista appelsiinimehua
  • 2 dl appelsiinimarmeladia
Voitele pitkulaisen tai pyöreän vuoan reunat. Voit käyttää halutessasi joko yhtä isompaa vuokaa tai useampaa pienempää vuokaa. Nypi pohjan ainekset taikinaksi ja raasta sekaan pestyn appelsiinin kuori. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Suojaa taikina foliosuikaleella ja esipaista pohjaa 175 asteessa uunin alatasolla 10-15 minuuttia. Nosta pois uunista ja poista foliot.
Murentele piimäjuusto kulhoon. Lisää kulhoon sokeri, munat, appelsiinin kuoren raaste, mehu sekä marmeladi ja sekoita massaksi. Levittele sitten täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kunnolla, siten se irtoaa helpommin vuoastaan.

torstai 20. joulukuuta 2012

Enkelin Joulupiparkakut

Vaikka pikkuleipiä olisi leivottuna jouluksi sen seitsemää sorttia, on yksi asia kuitenkin selvä – perinteisiä joulupiparkakkuja pitää silti aina olla. Tosin sen verran täytyy sanoa, että Enkelin Joulupiparkakkujen maun löytämisessä on ollut apuna eräs pieni tonttupoika. *<;) Hän on maistellut raakaa taikinaa ja kertonut, mitä makua siinä tulisi olla vielä enemmän. Tuloksena ovatkin inkivääriset ja hieman pippuriset piparkakut.

Enkelin Joulupiparkakut
  • 225 g voita
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 2 kananmunaa
  • 3 rkl tummaa siirappia
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 ½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 2 ½ tl kanelia
  • 2 ½ tl jauhettua inkivääriä
  • ½ – 1 tl jauhettua mustapippuria
  • ½ – 1 tl cayennepippuria
  • 50 g (n. 10 cm pala) tuoretta inkiväärinjuurta
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaniljauute ja kananmunat. Sekoita jälleen kuohkeaksi. Lisää seuraavaksi siirappi hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Raasta tai silppua tuore inkiväärinjuuri pieneksi ja lisää se lopuksi taikinaan. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota kerrallaan jääkaapista ainoastaan pienehkö määrä taikinaa, sillä taikina tarttuu vähemmän, kun se on vielä kylmää. Ota taikinalevystä muoteilla piparkakkuja ja laita ne uunin pellille leivinpaperin päälle. Paista 175 asteessa 7-12 minuuttia.

Kun piparkakut ovat jäähtyneet, koristele ne haluamallasi tavalla. Esimerkiksi sokerikuorrutteella, jonka voit valmistaa yhdestä kananmunanvalkuaisesta, ripauksesta suolaa ja 3 desilitrasta tomusokeria. Vaahdota valkuainen ja suola. Lisää tomusokeri pikkuhiljaa ja vatkaa kuohkeaksi. Mikäli kuorrute tuntuu vielä liian vetelältä, voit lisätä tomusokeria mielesi mukaan. Pursottaa voit esimerkiksi litran pakastepussilla, jonka kulmaan on leikattu pieni reikä.

keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kinuski-Suolapähkinäpalat

Kaikille on varmaankin joskus käynyt niin, että jouluruokia on tullut syötyä hieman liikaakin. Joskus jopa niin paljon, että jälkiruokamahakin on alkanut täyttyä. Nämä pienet herkkupalat ovat täydellinen ratkaisu siihen ongelmaan, että jälkiruokaa tekisi kauheasti mieli, mutta mitään ei oikein enää pystyisi syömään. Ihana murupohja, makea kinuski ja suolaiset pähkinät luovat sellaisen yhdistelmän, joka tyydyttää lähes jokaisen jälkiruokahimon. Kummasti saattaakin käydä niin, että ”No, ehkä minä yhden jaksan maistaa” -lausahdus vaipuu unholaan käden vieraillessa herkkulautasella useammankin kerran.
Mieheni suosikkimakeinen on Snickers -patukka, joten voitte vain kuvitella sitä rakkaudentunnustusten määrää hänen päästessään näitä keksejä maistamaan. :)

Kinuski-Suolapähkinäpalat

Pohja
  • 200 g voita
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
Päällinen
  • 3 dl vispikermaa
  • 2 dl tummaa muscovadosokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl voita
  • 150 g suolapähkinöitä
Laita kylmä voi, sokeri ja kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi keskenään. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka sekoittamista, kunnes taikina kiinteytyy.

Kauli taikina uunin pellille leivinpaperin päälle noin 30x35 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla pellin päällä ja valmista sillä välin kinuski.

Mittaa kerma ja sokerit kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia. Kun kinuski jähmettyy, kun sitä pudottaa pisaran lasilliseen kylmää vettä, on keitos valmis. Lisää lopuksi joukkoon voi.

Valuta kinuski pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Rouhi suolapähkinät ja ripottele ne kinuskin päälle. Anna jähmettyä rauhassa. Helpoimmalla pääset, jos voit viedä koko pellillisen arkkupakastimeen ja leikata jäisenä suupaloiksi. Jos sinulla ei ole arkkupakastinta, voit puolittaa levyn ja pakastaa puolikkaat erikseen.
Alkuperäinen resepti löytyy Maku -lehden numerosta 6/2012 ss. 66-67.

tiistai 18. joulukuuta 2012

Parmesaani-Pinjansiemenkeksit

Ja taas väliin pikkusuolaista. Kuka muka väittää, että keksien pitää aina olla makeita? Nämä pienet herkkupalat maistuvat mukavasti jouluruokienvalmistusruokana. Keksien päälle ei edes tarvitse leikata juustonpalaa – sen verran tuhdisti taikinassa on juustoa jo itsessään. Ei kukaan tietenkään estä täydentämästä keksiä pienellä nokareella brietä tai maukasta sinihomejuustoa. ;)


Parmesaani-Pinjansiemenkeksit
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 dl (n. 100g) parmesaaniraastetta
Päälle
  • 1 kananmuna
  • 1 dl (n. 50g) parmesaaniraastetta
  • reilu kourallinen pinjansiemeniä


Sekoita voihin jauhot ja juustoraaste. Muotoile taikinasta kaksi paksuhkoa pötköä. Kääri pötköt kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin puoli tuntia.

Poista sitten taikinapötköistä kelmut ja leikkaa pötköt viipaleiksi. Nosta viipaleet uunin pellille leivinpaperin päälle. Voitele keksit kevyesti vatkatulla munalla. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta ja pinjansiemeniä.

Paista keksejä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
Alkuperäinen ohje löytyy Kaikkien Aikojen Joulu -lehden numerosta 1/2011 s. 69.