maanantai 26. marraskuuta 2012

Chutney oman puun omenoista


Sateisesta ja kurjasta syyssäästä huolimatta meidän omenapuumme oli vähällä taittua taakkansa alla. Päivänselvää olikin, että aloittaisin blogini omenaisella reseptillä. Kaiken maailman omenatorttuja, uuniomenoita ja omenahyvettä oli tullut tehtyä siinä määrin, että halusin keksiä jotain tyystin erilaista - jotain, josta olisi iloa vielä talven kylminä iltoinakin. Näin sai syntynsä omenachutney. Koska en löytänyt mielestäni riittävän herkullista ja omaperäistä ohjetta, kehitin sellaisen itse.

Valmistelut alkoivat luonnollisesti omenoiden poiminnalla. Omenat saattoi kerätä suoraan puusta, sillä ne olivat niin kypsiä. Kori tulikin täyteen reilussa viidessä minuutissa. Meillä oli korissa sekoitus kaneliomenaa ja jotakin meille tuntematonta, hieman happamampaa lajiketta.


Äidiltäni olen oppinut, että kannattaa tehdä saman tien isompi satsi, jos alkaa säilöntäpuuhiin. Niinpä kaivoinkin esiin seitsemän litran kattilani ja aloitimme pilkkomisurakkamme.

Omenachutney
  • n. 3 kg omenoita
  • 6 punasipulia
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 5 punaista chilipalkoa
  • n. 10 cm pala inkiväärinjuurta
  • n. 3 dl rusinoita
  • 6 rkl tummaa siirappia
  • 6 tl kanelia
  • 5 tl suolaa
  • 1 ½ dl vettä
  • 3 dl balsamiviinietikkaa
  • 1 kg hillosokeria
Poista omenoista siemenkodat. Omenat voi kuutioida kuorineen (teimme n. 1-2 cm kokoisia kuutioita). Hienonna punasipulit, valkosipulin kynnet, chilipalot (siemenineen, jos haluat tujumpaa) sekä kuorittu inkiväärinjuuri.

Laita hieman yli puolet omenakuutioista, sekä kaikki muut hienonnetut ainekset kattilaan. Lisää rusinat, siirappi, kaneli, suola, vesi ja balsamiviinietikka. Kattila saa kiehua miedolla lämmöllä, kunnes omenakuutiot pehmenevät ja keitos alkaa saostua. Muista sekoitella aina silloin tällöin.

Lisää loputkin omenat sekä hillosokeri. Näin chutneyyn jää ihania sattumia, kun kaikki omenat eivät keity pehmeiksi. Voit halutessasi tietenkin laittaa kaikki omenat jo alussa, jolloin lopputulos on tahnamaisempi. Anna kiehua hiljalleen vielä n. 15 minuuttia välillä sekoitellen.


Nyt chutney alkaakin olla valmista ja voit purkittaa sen kuumiin, steriloituihin lasipurkkeihin. (Helppo tapa steriloida purkit on laittaa ne uuninpellille kylmään uuniin ja säätää uunin lämmöksi 100 astetta. Kun uuni on lämminnyt, anna purkkien olla uunissa vielä puolisen tuntia varmuuden  vuoksi. Kannet ja kumitiivisteet steriloit helposti keittämällä.)

Chutney maistuu ihanalta liha- ja kanaruokien kanssa. Se sopii myös mainiosti juustojen ja voileipäkeksien kaveriksi. Kaunis chutneypurnukka ei myöskään ole lainkaan hullumpi lahja tai tuliainen.


Harmi, etten ehtinyt aiemmin aloittaa blogiani, sillä harvalla enää on omia omenoita jäljellä. Mutta ei huolta, resepti toimii mainiosti myös kaupan omenoilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti