sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Loistava Lohisoppa

Talvella on ihana syödä keittoja ja soppia. Viikonloppuisin on hauska ottaa lämmintä soppaa mukaan ruokatermoksessa ja lähteä autoretkelle. Lounaan voi sitten syödä melkein missä vain! Näin laskiaissunnuntaina soppa sopii tietysti evääksi myös pulkkamäkeen.

Meillä tykätään paljon kalasta ja niinpä lohisoppa on myös yksi suosikeistamme. Niin kuin tapoihini kuuluu, tein taas kerralla useamman päivän satsin. Reseptilläni tulee suurin piirtein 6 litraa, ehkä hieman ylikin. Voit siis halutessasi vaikkapa puolittaa reseptin.

Sopassani on käytetty maidon tai kerman sijasta kookosmaitoa, joten soppa on laktoositon. Kookosmaito on muutenkin soppani salaisuus. Kun juurekset keittyvät kookosmaidolla höystetyssä liemessä, saavat ne aivan uskomattoman hyvän maun. Valmis soppa on niin suussa sulavaa, että luulisi siihen käytetyn vähintään yhden litran kermaa! Toivottavasti kokeilet reseptiäni, sillä uskon, että kerran kokeiltuasi et enää halua muita lohisoppareseptejä käyttääkään :)

Loistava Lohisoppa
  • 2,5 l vettä
  • 2 prk kookosmaitoa
  • 4 isoa sipulia
  • 1 kg porkkanoita
  • 1,5 kg kiinteitä perunoita
  • 5-10 maustepippuria
  • 3-4 rkl karkeaa merisuolaa
  • 1,5 rkl ruokosokeria
  • 700-800 g lohifile
  • 1 nippu kevätsipuleita
  • 1 ruukku tilliä
Aloita kuorimalla ja pilkkomalla porkkanat ja perunat, sekä sipulit. Mittaa kattilaan vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kattilaan sitten porkkanat, perunat ja sipulit, sekä kookosmaito. Mausta soppa merisuolalla, sokerilla ja kokonaisilla maustepippureilla. Anna juuresten keittyä lähes kypsiksi. Poista lohifileestä nahka ja mahdolliset ruodot. Pilko kala sitten suupaloiksi ja lisää soppaan. Pilko myös kevätsipulit sekä hienonna tilli ja lisää nekin kattilaan. Kala kypsyy todella nopeasti ja soppa onkin oikeastaan jo valmista. Tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Lohisoppa on melkeinpä parhaimmillaan uudelleen lämmitettynä, koska silloin sen maut tulevat vielä paremmin esiin kuin vastavalmistettuna. Saattaa kuitenkin käydä niin, että saatuaan levätä yön yli, maistuu soppa suolattomalta. Tämä johtuu siitä, että perunat ovat omineen suolaa liemestä itseensä. Hätä ei ole tämän näköinen, sen kun lisäät suolaa soppaan sitä uudelleen lämmittäessäsi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti