Talvella on ihana syödä keittoja ja
soppia. Viikonloppuisin on hauska ottaa lämmintä soppaa mukaan
ruokatermoksessa ja lähteä autoretkelle. Lounaan voi sitten syödä
melkein missä vain! Näin laskiaissunnuntaina soppa sopii tietysti
evääksi myös pulkkamäkeen.
Meillä tykätään paljon kalasta ja
niinpä lohisoppa on myös yksi suosikeistamme. Niin kuin tapoihini
kuuluu, tein taas kerralla useamman päivän satsin. Reseptilläni
tulee suurin piirtein 6 litraa, ehkä hieman ylikin. Voit siis
halutessasi vaikkapa puolittaa reseptin.
Sopassani on käytetty maidon tai
kerman sijasta kookosmaitoa, joten soppa on laktoositon. Kookosmaito
on muutenkin soppani salaisuus. Kun juurekset keittyvät
kookosmaidolla höystetyssä liemessä, saavat ne aivan uskomattoman
hyvän maun. Valmis soppa on niin suussa sulavaa, että luulisi
siihen käytetyn vähintään yhden litran kermaa! Toivottavasti
kokeilet reseptiäni, sillä uskon, että kerran kokeiltuasi et enää
halua muita lohisoppareseptejä käyttääkään :)
- 2,5 l vettä
- 2 prk kookosmaitoa
- 4 isoa sipulia
- 1 kg porkkanoita
- 1,5 kg kiinteitä perunoita
- 5-10 maustepippuria
- 3-4 rkl karkeaa merisuolaa
- 1,5 rkl ruokosokeria
- 700-800 g lohifile
- 1 nippu kevätsipuleita
- 1 ruukku tilliä
Aloita kuorimalla ja pilkkomalla
porkkanat ja perunat, sekä sipulit. Mittaa kattilaan vesi ja
kuumenna se kiehuvaksi. Lisää kattilaan sitten porkkanat, perunat
ja sipulit, sekä kookosmaito. Mausta soppa merisuolalla, sokerilla
ja kokonaisilla maustepippureilla. Anna juuresten keittyä lähes
kypsiksi. Poista lohifileestä nahka ja mahdolliset ruodot. Pilko
kala sitten suupaloiksi ja lisää soppaan. Pilko myös kevätsipulit
sekä hienonna tilli ja lisää nekin kattilaan. Kala kypsyy todella
nopeasti ja soppa onkin oikeastaan jo valmista. Tarkista vielä maku
ja lisää tarvittaessa suolaa.
Lohisoppa on melkeinpä parhaimmillaan
uudelleen lämmitettynä, koska silloin sen maut tulevat vielä
paremmin esiin kuin vastavalmistettuna. Saattaa kuitenkin käydä
niin, että saatuaan levätä yön yli, maistuu soppa suolattomalta.
Tämä johtuu siitä, että perunat ovat omineen suolaa liemestä
itseensä. Hätä ei ole tämän näköinen, sen kun lisäät suolaa
soppaan sitä uudelleen lämmittäessäsi!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti