Pahoittelen heti alkuun hiljaiseloani,
mutta meillä ollaan oltu vuorotellen enemmän ja vähemmän kipeinä,
eikä puhtia kirjoittamiseen ole siitä syystä oikein ollut.
Toivottavasti talviflunssat on nyt voitettu!
Onkos teille koskaan käynyt niin, että
olette oikein viikko tolkulla suunnitelleet, että ”sitten kyllä
leivotaan runebergintorttuja”, laskiaspullaa tai jotain muuta
vastaavaa...ja kuinka ollakaan, huomaat kyseisen juhlapäivän
hurahtaneen vaivihkaa ohi?! Minulle kävi juurikin näin :) Mutta en
antanut sen haitata menoa. Siitä huolimatta, että virallinen
Runebergin päivä oli ja meni, leivoin tänään Runebergin
nimikkoherkkua.
Kerroin miehelleni, että olen leiponut
hänelle yllätykseksi runebergintortun, jonka hän voisi syödä
iltapalaksi. Hänen tultuaan töistä kotiin olikin hymyssä
pitelemistä, kun pöydällä ei ollutkaan odottamassa pieni
perinteinen lieriö vaan kokonainen kakku. Kyllä kakku näyttääkin
kelvanneen hyvin, mutta onneksi siitä riittää vielä huomiseenkin
kahvitteluun.
Runebergintorttu 10:lle Hengelle
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 dl karkeita vehnäjauhoja
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 2 kananmunaa
- 1,5 dl keksimurskaa tai korppujauhoja
- 1,5 dl mantelirouhetta
- 2 dl mantelijauhoja
- karvasmanteliöljyä maun mukaan
- 1 dl maitoa
Koristeeksi:
vadelmamarmeladia
sokerikuorrutetta (2 munanvalkuaista ja
2 dl tomusokeria)
Voitele ja korppujauhota pitkänmallinen
kakku- tai leipävuoka.
Sulata voi ja sekoita siihen sokeri
sekä kananmunat yksitellen voimakkaasti vispaten. Lisää seokseen
sitten keksinmurut, mantelirouhe sekä mantelijauhot. Mausta tässä
vaiheessa taikina karvasmantelilla. Kannattaa lisätä makua
varovaisesti, sillä karvasmanteli on melko voimakas mauste. Lisää
taikinaan vielä lopuksi maito, sekä vehnäjauhot, joihin on
sekoitettu leivinjauhe.
Kaada kakkutaikina vuokaan ja tasoita
taikinan pinta.
Paista vuokaa uunin keskitasolla 200
asteessa noin 45 minuuttia. Otettuasi kakun uunista, anna sen olla
viitisen minuuttia ennen kuin kumoat kakun vuoastaan. Tällöin kakku
on helpoin saada irti vuoasta ja se säilyy kauniina.
Anna kakun jäähtyä ennen
koristelemista. Tee kakun päälle viiva vadelmamarmeladista.
Valmista sitten sokerikuorrute. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri
kuohkeaksi vaahdoksi. Helpoimmalla pääset ja siisteintä jälkeä
saat kun laitat sokerikuorrutteen pursotinpussiin. Pursota sitten
viivat vadelmamarmeladin molemmille puolille. Valmista tuli!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti