keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Runebergintorttu 10:lle Hengelle

Pahoittelen heti alkuun hiljaiseloani, mutta meillä ollaan oltu vuorotellen enemmän ja vähemmän kipeinä, eikä puhtia kirjoittamiseen ole siitä syystä oikein ollut. Toivottavasti talviflunssat on nyt voitettu!

Onkos teille koskaan käynyt niin, että olette oikein viikko tolkulla suunnitelleet, että ”sitten kyllä leivotaan runebergintorttuja”, laskiaspullaa tai jotain muuta vastaavaa...ja kuinka ollakaan, huomaat kyseisen juhlapäivän hurahtaneen vaivihkaa ohi?! Minulle kävi juurikin näin :) Mutta en antanut sen haitata menoa. Siitä huolimatta, että virallinen Runebergin päivä oli ja meni, leivoin tänään Runebergin nimikkoherkkua.

Kerroin miehelleni, että olen leiponut hänelle yllätykseksi runebergintortun, jonka hän voisi syödä iltapalaksi. Hänen tultuaan töistä kotiin olikin hymyssä pitelemistä, kun pöydällä ei ollutkaan odottamassa pieni perinteinen lieriö vaan kokonainen kakku. Kyllä kakku näyttääkin kelvanneen hyvin, mutta onneksi siitä riittää vielä huomiseenkin kahvitteluun.

Runebergintorttu 10:lle Hengelle
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2 dl karkeita vehnäjauhoja
  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 kananmunaa
  • 1,5 dl keksimurskaa tai korppujauhoja
  • 1,5 dl mantelirouhetta
  • 2 dl mantelijauhoja
  • karvasmanteliöljyä maun mukaan
  • 1 dl maitoa

Koristeeksi:
vadelmamarmeladia
sokerikuorrutetta (2 munanvalkuaista ja 2 dl tomusokeria)

Voitele ja korppujauhota pitkänmallinen kakku- tai leipävuoka.

Sulata voi ja sekoita siihen sokeri sekä kananmunat yksitellen voimakkaasti vispaten. Lisää seokseen sitten keksinmurut, mantelirouhe sekä mantelijauhot. Mausta tässä vaiheessa taikina karvasmantelilla. Kannattaa lisätä makua varovaisesti, sillä karvasmanteli on melko voimakas mauste. Lisää taikinaan vielä lopuksi maito, sekä vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Kaada kakkutaikina vuokaan ja tasoita taikinan pinta.

Paista vuokaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia. Otettuasi kakun uunista, anna sen olla viitisen minuuttia ennen kuin kumoat kakun vuoastaan. Tällöin kakku on helpoin saada irti vuoasta ja se säilyy kauniina.

Anna kakun jäähtyä ennen koristelemista. Tee kakun päälle viiva vadelmamarmeladista. Valmista sitten sokerikuorrute. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Helpoimmalla pääset ja siisteintä jälkeä saat kun laitat sokerikuorrutteen pursotinpussiin. Pursota sitten viivat vadelmamarmeladin molemmille puolille. Valmista tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti