Tänään on laskiaissunnuntai ja lunta
ainakin piisaa! Muistan kun viime vuonna koko laskiaissunnuntai kului
lumitöissä; lunta oli silloin yön aikana tullut n.35 cm. Onneksi
tänä vuonna ei koko päivää tarvitse viettää lapioidessa vaan
ehditään lähteä pikkuiselle sunnuntaiajelulle. Mukaan tulee
tietysti ottaa asianmukaiset eväät :)
Laskiainen ja ystävänpäivä ovat
kovin lähekkäin. Mietinkin, että voisiko teemoja jotenkin yhdistää
ja sain idean tehdä sydämellisiä laskiaispullia. (Kiitos myös
äidille, joka auttoi minua ideoimisessa!)
Leivoin satsin pullia, joista puolet
saivat perinteisen muodon ja puolet muotoutuivat sydämiksi. Voiko
ollakaan suloisempaa kuin sydämenmuotoinen pulla, joka sulkee
sisäänsä ihanan vaaleanpunaisen yllätyksen? Suurin osahan meistä
syö laskiaispullan niin, että nostaa kannen pois paikaltaan ja näin
ollen yllätys paljastuu syöjälle.
Ihastuttavat Laskiaispullat Rakkaalle
(n. 15 kpl)
- 1,5 rkl kardemummaa
- 3 dl maitoa
- 50 g tuorehiivaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1 kananmuna
- 11-12 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
vaaleanpunaista marsipaania
kermavaahtoa (3 dl kermaa ja maun
mukaan vaniljasokeria)
Tarvitset myös 3 erikokoista
sydämenmuotoista piparkakkumuottia.
Mittaa kattilaan maito ja kardemumma.
Huumaavimman kardemummanmaun saat käyttämällä kokonaisia
kardemumman siemeniä ja murskaamalla ne itse huhmaressa. Lämmitä
sitten maito kädenlämpöiseksi. Lämpö ei saisi ylittää + 40
astetta, sillä silloin hiiva kuolee, eikä taikinaa saa nousemaan.
Murustele ja liuota hiiva lämpimään
maitoon ja lisää sekoittaen sokeri, suola, voi ja kananmuna. Aloita
seuraavaksi vehnäjauhojen lisääminen. Lisää ne vähän
kerrallaan samalla sekoitellen ja vaivaa sitten taikina kimmoisaksi.
Peitä taikinakulho leivinliinalla ja kohota sitä 45-60 minuuttia
tai kunnes taikina on kooltaan kaksinkertainen. Tärkeää on, ettei
taikinaa kohoteta vetoisessa tai liian kylmässä paikassa.
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle
leivinpöydälle ja jaa se kahtia, mikäli haluat tehdä sekä
perinteisiä pyöreitä pullia, sekä sydämellisiä rakkauspullia.
Kauli puolet taikinasta n. 2 cm paksuiseksi levyksi ja ota levystä
isoimmalla sydänmuotilla pullia. Toisen puolen taikinasta voit
pyöritellä pulliksi perinteiseen tapaan.
Laita pullat uuninpellille
leivinpaperin päälle. Kannattaa laittaa sydänpullat omalle
pellilleen ja pyöreät pullat toiselle – näin varmistat, että
samalla pellillä olevat pullat kypsyvät samassa ajassa. Peitä
molemmat pellilliset leivinliinalla ja kohota niitä 45-60 minuuttia.
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele
pullat vatkatulla kananmunalla ja paista niitä uunin keskitasolla n.
12-15 minuuttia. Anna pullien sitten jäähtyä, jotta niitä on
helpompi leikata ja koristella.
Leikkaa pullista ”kannet” irti.
Kauli vaaleanpunainen mantelimassa ja ota siitä keskikokoisella ja
pienimmällä sydänmuotilla sydämiä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja
mausta se vaniljasokerilla. Aseta keskikokoiset marsipaanisydämet
pullien sisälle ja pursota kermavaahto niiden ympärille ikään
kuin ääriviivoiksi. Aseta ”kansi” päälle. Pursota kannen
päälle pieni määrä kermavaahtoa ja nosta pienin marsipaanisydän
kermavaahdon päälle. Voit vaihtoehtoisesti koristella pullat sihtaamalla niiden päälle
tomusokeria. Anna pullia lahjaksi rakkaimmillesi ja ystävillesi –
tai mikä parasta, nauti ne yhdessä heidän kanssaan kuuman kaakaon
kera!
Ihanan näköisiä! Ei varmasti riittänyt enää Ystävänpäivään asti;)
VastaaPoista