”Kyllä Jeeves hoitaa” -sarjaa
katsellessani alkoi mieleni tehdä perinteisiä englantilaisia
kurkkuleipiä. Onneksi aiemmin tekemääni vuokaleipää oli vielä
jäljellä, joten päätin loihtia oman versioni kyseisestä
klassikosta. Voin luvata, että näitä maistettuasi olet täysin
vakuuttunut siitä, ettei leivän päälle oikeasti tarvita muuta
kuin kurkkua ja majoneesia.
Haluan samalla kumota yleisen
olettamuksen siitä, että majoneesin tekeminen olisi jonkinlaista
salatiedettä tai että siihen tarvittaisiin vähintäänkin
keittiömestarin koulutus. Kaikki varmasti ovat kuulleet, kuinka öljy
on lisättävä ohuena nauhana - suorastaan siimamaisena – muiden
aineiden joukkoon, jotta lopputuloksena olisi edes etäisesti
majoneesia muistuttava tahna. :) Ja katin kontit! On vaikea keksiä
mitään sen helpompaa, kuin majoneesin valmistus. Takaan, että
kerran kokeiltuasi alat miettiä, mihin kaikkeen majoneesi sopisi. Ja
sehän sopii mihin vaan.
Englantilaiset Kurkkuleivät
Kotitekoisella Majoneesilla
- vuokaleipää (voit käyttää myös paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää)
- kurkkua
- majoneesia
Kotitekoinen Majoneesi
- 1 kananmuna
- 2 ½ dl rypsiöljyä
- 2 rkl omenaviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
- 1 tl dijonsinappia
- ripaus suolaa
- ripaus sokeria
- ripaus cayennepippuria
Aloita valmistamalla majoneesi. Laita
kaikki raaka-aineet korkeareunaiseen ja kapeaan sekoituskulhoon. Voit
käyttää rypsiöljyn sijasta myös oliiviöljyä, mutta silloin
majoneesi saa hieman karvaan maun. Laita sauvasekoitin astian
pohjalle ja käynnistä se painaen sitä samalla pohjaa vasten,
jottei sekoitin pääse nousemaan. Näet, kuinka majoneesi alkaa
muodostua. Älä nosta sekoitinta irti pohjasta ennen kuin näyttää
siltä, että lähes kaikki öljy on emulgoitunut. Sitten voit nostaa
sekoitinta hitaasti ylös, jotta saat lopunkin öljyn sekoittumaan
joukkoon. Voit toistaa tämän toimenpiteen, kunnes majoneesi on
kauttaaltaan tasaista. Koko sekoitusprosessi vie noin 30-45 sekuntia.
Raasta kurkkua hienohkoksi raasteeksi,
ei kuitenkaan aivan soseeksi, jottei täytteestä tule liian vetistä.
Neljälle hengelle raastaisin yhden kokonaisen kurkun.
Viipaloi leipä. Voitele leipäviipaleet
majoneesilla ja lisää joka toiselle viipaleelle runsaasti
kurkkuraastetta. Aseta sitten kurkkuraasteeton leipä kanneksi.
Leikkaa leivät terävällä veitsellä kulmittain saadaksesi
kolmioleipiä.
Right-ho! Herkku on valmis nautittavaksi vaikkapa kello viiden teen kanssa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti