maanantai 14. tammikuuta 2013

Englantilaiset Kurkkuleivät Kotitekoisella Majoneesilla


”Kyllä Jeeves hoitaa” -sarjaa katsellessani alkoi mieleni tehdä perinteisiä englantilaisia kurkkuleipiä. Onneksi aiemmin tekemääni vuokaleipää oli vielä jäljellä, joten päätin loihtia oman versioni kyseisestä klassikosta. Voin luvata, että näitä maistettuasi olet täysin vakuuttunut siitä, ettei leivän päälle oikeasti tarvita muuta kuin kurkkua ja majoneesia.

Haluan samalla kumota yleisen olettamuksen siitä, että majoneesin tekeminen olisi jonkinlaista salatiedettä tai että siihen tarvittaisiin vähintäänkin keittiömestarin koulutus. Kaikki varmasti ovat kuulleet, kuinka öljy on lisättävä ohuena nauhana - suorastaan siimamaisena – muiden aineiden joukkoon, jotta lopputuloksena olisi edes etäisesti majoneesia muistuttava tahna. :) Ja katin kontit! On vaikea keksiä mitään sen helpompaa, kuin majoneesin valmistus. Takaan, että kerran kokeiltuasi alat miettiä, mihin kaikkeen majoneesi sopisi. Ja sehän sopii mihin vaan.

Englantilaiset Kurkkuleivät Kotitekoisella Majoneesilla
  • vuokaleipää (voit käyttää myös paahtoleipää tai muuta vaaleaa leipää)
  • kurkkua
  • majoneesia
Kotitekoinen Majoneesi
  • 1 kananmuna
  • 2 ½ dl rypsiöljyä
  • 2 rkl omenaviinietikkaa (tai muuta vaaleaa etikkaa)
  • 1 tl dijonsinappia
  • ripaus suolaa
  • ripaus sokeria
  • ripaus cayennepippuria
Aloita valmistamalla majoneesi. Laita kaikki raaka-aineet korkeareunaiseen ja kapeaan sekoituskulhoon. Voit käyttää rypsiöljyn sijasta myös oliiviöljyä, mutta silloin majoneesi saa hieman karvaan maun. Laita sauvasekoitin astian pohjalle ja käynnistä se painaen sitä samalla pohjaa vasten, jottei sekoitin pääse nousemaan. Näet, kuinka majoneesi alkaa muodostua. Älä nosta sekoitinta irti pohjasta ennen kuin näyttää siltä, että lähes kaikki öljy on emulgoitunut. Sitten voit nostaa sekoitinta hitaasti ylös, jotta saat lopunkin öljyn sekoittumaan joukkoon. Voit toistaa tämän toimenpiteen, kunnes majoneesi on kauttaaltaan tasaista. Koko sekoitusprosessi vie noin 30-45 sekuntia.

Raasta kurkkua hienohkoksi raasteeksi, ei kuitenkaan aivan soseeksi, jottei täytteestä tule liian vetistä. Neljälle hengelle raastaisin yhden kokonaisen kurkun.

Viipaloi leipä. Voitele leipäviipaleet majoneesilla ja lisää joka toiselle viipaleelle runsaasti kurkkuraastetta. Aseta sitten kurkkuraasteeton leipä kanneksi. Leikkaa leivät terävällä veitsellä kulmittain saadaksesi kolmioleipiä.
Right-ho! Herkku on valmis nautittavaksi vaikkapa kello viiden teen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti