perjantai 18. tammikuuta 2013

Phad Thai

 Yksi meidän suosikkiruoistamme on thaimaalainen phad thai – paistetut thainuudelit milloin milläkin lisukkeella: katkaravuilla, kanalla tai possulla. Viime kesänä olimme ihanalla häämatkalla Thaimaassa ja huviksemme testailimme eri ravintoloiden phad thai -annoksia löytääksemme Phuketin parhaan. Ja löytyihän se – pieni katukeittiö kadun varressa, jossa oli joka päivä töissä sama herttainen tyttö. Hänen kojussaan tulikin käytyä syömässä useampi kerta.

Mutta niin kuin usein pitkällä reissulla saattaa käydä, alkoivat thaimaalaiset herkut loppupäivinä jo hieman kyllästyttää, vaikka se nyt näin jälkeenpäin ajateltuna kuulostaakin melko uskomattomalta! Suomeen palattuamme oli ihana päästä suoraan äidin ruokapöytään. :) Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin taas tehdä mieli kaikkia aasialaisia makuja ja lupasinkin tuoreelle aviomiehelleni, että valmistaisin hänelle noita honeymoonimme herkkuja. Seuraavana siis suosikkimme – Phad Thai, makuelämys on todella aito!

Phad Thai
  • 200 g thainuudeleita
  • 400 g katkarapuja (voit käyttää esim. myös kanaa tai possua)
  • 3 rkl tamarindisosetta
  • 2 ½ rkl kalakastiketta
  • 2 rkl palmusokeria
  • 3 rkl kasviöljyä
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 3 kananmunaa
  • 2 pientä kuivattua chilipalkoa siemenineen
  • 2 dl paahdettuja maapähkinöitä rouheviksi murskattuina
  • 200 g pavunituja
  • 6 kevätsipulia
  • korianteria koristeluun
  • 1 pitkä punainen tuore chili koristeluun
  • limettilohkoja tarjoiluun
lisämausteina tarjoilussa voit käyttää kuivattua ja hienonnettua chiliä, kalakastiketta, sokeria sekä chilietikkaa

Liota nuudeleita kuumassa vedessä, kunnes ne ovat pehmenneet. Nuudeleita ei siis tarvitse keittää. Nosta pehmenneet nuudelit lävikköön kuivumaan.

Ota pieni sekoituskulho ja yhdistä keskenään tamarindisose, kalakastike sekä palmusokeri.

Viipaloi kevätsipulit ja valkosipuli, sekä murskaa maapähkinät. Ruoka valmistuu uskomattoman nopeasti kun kaikki raaka-aineet on valmisteltu etukäteen!

Kuumenna öljy wokkipannussa tai korkeareunaisessa paistinpannussa ja paista viipaloidut valkosipulinkynnet kauniin vaaleanruskeiksi. Pilko pannulle myös kuivatut chilipalot (mikäli haluat välttää tulisuutta, poista chileistä siemenet). Öljy maustuu ja antaa näin myös koko ruoalle ihanan aromin.

Lisää katkaravut ja minuutin pari niiden perään riko myös kananmunat pannuun ja sekoita niiden rakenne rikki. Seuraavaksi voitkin jo nostaa pannulle myös nuudelit. Kääntele kaikki ainekset sekaisin ja lisää kalakastikesekoitus, reilusti yli puolet maapähkinöistä, reilusti yli puolet kevätsipuleista sekä vielä reilusti yli puolet pavuniduista. Jäljelle jääneet raaka-aineet ripotellaan valmiiden ruoka-annosten päälle.

Asettele tarjoilulautasille ja ripottele päälle pähkinöitä, kevätsipulia ja ituja. Koristele annokset viipaloidulla punaisella chilillä ja korianterilla. Lopuksi laita jokaiselle lautaselle vielä limettilohko. Jokainen ruokailija voi halutessaan itse ripotella ja pirskotella annoksensa päälle chiliä, kalakastiketta, chilietikkaa tai sokeria. Sokeri kuulostaa hassulta, mutta sitä kannattaa ehdottomasti kokeilla! On uskomatonta kuinka hienosti se korostaa kaikkia makuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti