Nyt aletaan taas päästä
kaikenlaisten juhlapyhien ja muiden jälkeen takaisin normaalimpaan
päivärytmiin. Koska loppuvuosi meni niin makeissa merkeissä, en
taida olla ainoa, jonka tekee mieli vaihteeksi jotain suolaista.
Vuoden ensimmäinen resepti onkin kursailematon, mutta sitäkin
herkullisempi piimävuokaleipä.
Piimävuokaleipä
(Taikinasta tulee kaksi vuokaleipää)
- 5 dl piimää
- 1 ½ tl suolaa
- 3 rkl sokeria
- 40 g tuorehiivaa
- n. 13 dl sämpyläjauhoja
- n. ½ dl oliiviöljyä
Lisäksi:
voita
seesaminsiemeniä
unikonsiemeniä
vettä
sormisuolaa
Tarvitset myös kaksi pitkänomaista
leivontavuokaa ja pullasudin.
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja
murenna sekaan hiiva. Tarkoitukseen parhaiten sopiva piimä on se,
joka on ehkä unohtunut jääkaapin perukoille ja jonka päiväys on
jo hiljattain umpeutunut. Kun itse teen tällaisen harvinaisen löydön
jääkaapistamme, saan loistavan syyn alkaa leipoa. Lisää suola,
sokeri, jauhot ja öljy vähitellen ja alusta taikina tasaiseksi.
Taikinan voit tehdä yleiskoneella, mutta yleensä loppumetrit hoituvat parhaiten käsin vaivaamalla. Anna taikinan nousta
lämpimässä ja vedottomassa paikassa leivinliinan alla noin
kaksinkertaiseksi.
Voitele vuoat ja vuoraa sen jälkeen
pohja ja seinämät siemenillä. Voit laittaa siemeniä sekaisin tai
tehdä toisesta seesamileivän ja toisesta unikkoleivän.
Puolita taikina ja vaivaa se kahdeksi
pitkulaiseksi, vuokaan sopivaksi pötköksi. Nosta sitten pötköt
vuokiin, peitä leivinliinalla ja anna taikinan jälleen nousta noin
kaksinkertaiseksi. Tämän jälkeen sivele pullasudilla vettä
leipien pinnalle ja ripottele päälle sormisuolaa. Lopuksi vedä
terävällä veitsellä pitkittäinen viilto keskelle leipien pintaa.
Paista 200 asteisessa uunissa noin
30-40 minuuttia. Otettuasi leivät uunista, nosta ne pois vuoista.
Leivät on helpompi leikata, kun annat niiden ensin jäähtyä
hetken.
No niin, taikina on nyt kohoamassa, katsotaan mitä tästä tulee.
VastaaPoistaPäädyin tähän juuri siitä syystä, että jääkapin perältä löytyi piimäpurkki - se, josta pääsiäisenä piti itse tehdä rahka... Rahka ja sen myötä rahkapiirakka jäi tekemättä, mutta ehkäpä perhe arvostaa piimää tässä muodossa :)
Tästä on muodostunut mun vakkari ja lempparileipä, mitä leivon silloin harvoin kun teen ja kaikki rakastaa tätä. Vuosia leiponut ja nyt vasta kiittelen reseptistä😁
VastaaPoista