sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Juutalaiset Daavidin Tähdet

Eilen illalla auringon laskiessa alkoi juutalaisten hanukka -juhla. Siitä inspiroituneena päätin leipoa jotakin aiheeseen sopivaa. Koska itselläni ei juurikaan juutalaisia reseptejä ole, selailin vanhoja lehtiä sellaisen löytääkseni. Eteeni sattuivat juutalaiset kanelipikkuleivät. Kiinnostuin heti, koska ne erosivat niin paljon perinteisistä piparkakkuresepteistä. Ensinnäkin, nämä piparkakut ovat gluteenittomia ja toiseksi, ne koristellaan jo ennen uuniin laittoa.

Juutalaiset Daavidin Tähdet
  • 3 munanvalkuaista
  • veitsenkärjellinen suolaa
  • 2 ¾ dl tomusokeria
  • 300 g mantelijauhoja
  • 1 rkl jauhettua kanelia
  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää

Vispaa munanvalkuaiset ja suola kiinteäksi vaahdoksi. Vispaa sitten sekaan tomusokeri vähän kerrallaan, kunnes vaahto on kiiltävää ja valkoista. Ota tässä vaiheessa noin 1 dl vaahtoa talteen erilliseen astiaan koristelua varten.

Sekoita mantelijauhot, kaneli ja muskotti keskenään ja lisää seos sitten vähitellen vaahtoon. Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.

Levitä tomusokeria leivonta-alustalle ohut kerros ja kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi. Tätä taikinaa on mukava kaulita, sillä se ei juurikaan tartu kiinni. Ota taikinasta paloja piparkakkumuotilla perinteiset ovat Daavidin tähden muotoisia, mutta kukapa estäisi tekemästä esimerkiksi enkeleitä tai sydämiä. Laita piparkakut uunin pellille leivinpaperin päälle.

Ota nyt säästämäsi vaahto ja laita se pursotinpussiin. Itse käytin litran pakastepussia, jonka pohjaan toiseen kulmaan leikkasin pikkuruisen reiän. Reiästä kannattaa aluksi tehdä hyvin pieni, sillä se aina hieman suurenee koristelutyön edetessä. Koristele sitten piparkakut haluamallasi tavalla.
Paista piparkakkuja 160 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti makuelämyksestä.
Alkuperäinen ohje löytyi ruotsalaisen Isabellas -lehden
numerosta 5/2011 s.87.

2 kommenttia:

  1. Näitä kokeilen, se on erikoista että koristella voi ennen uuniin laittoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristelu onkin se hauskin vaihe! Itse ajattelin kokeilla samanlaista koristelua myös perinteisiin piparkakkuihin otettuani ne uunista. Uskoisin, että korsitelut kuivuvat myös ilman uunia kauniisti. Mikäli juttu toimii, laitan kyllä tänne kuvia ja vinkkejä!

      Poista