Eilen illalla auringon laskiessa alkoi
juutalaisten hanukka -juhla. Siitä inspiroituneena päätin leipoa
jotakin aiheeseen sopivaa. Koska itselläni ei juurikaan juutalaisia
reseptejä ole, selailin vanhoja lehtiä sellaisen löytääkseni.
Eteeni sattuivat juutalaiset kanelipikkuleivät. Kiinnostuin heti,
koska ne erosivat niin paljon perinteisistä piparkakkuresepteistä.
Ensinnäkin, nämä piparkakut ovat gluteenittomia ja toiseksi, ne
koristellaan jo ennen uuniin laittoa.
Juutalaiset Daavidin Tähdet
- 3 munanvalkuaista
- veitsenkärjellinen suolaa
- 2 ¾ dl tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- 1 rkl jauhettua kanelia
- ¼ tl jauhettua muskottipähkinää
Vispaa munanvalkuaiset ja suola
kiinteäksi vaahdoksi. Vispaa sitten sekaan tomusokeri vähän
kerrallaan, kunnes vaahto on kiiltävää ja valkoista. Ota tässä
vaiheessa noin 1 dl vaahtoa talteen erilliseen astiaan koristelua
varten.
Sekoita mantelijauhot, kaneli ja
muskotti keskenään ja lisää seos sitten vähitellen vaahtoon.
Laita taikina jääkaappiin noin tunniksi.
Levitä tomusokeria leivonta-alustalle
ohut kerros ja kauli taikina noin ½ cm paksuiseksi. Tätä taikinaa
on mukava kaulita, sillä se ei juurikaan tartu kiinni. Ota
taikinasta paloja piparkakkumuotilla perinteiset ovat Daavidin tähden
muotoisia, mutta kukapa estäisi tekemästä esimerkiksi enkeleitä
tai sydämiä. Laita piparkakut uunin pellille leivinpaperin päälle.
Ota nyt säästämäsi vaahto ja laita
se pursotinpussiin. Itse käytin litran pakastepussia, jonka pohjaan
toiseen kulmaan leikkasin pikkuruisen reiän. Reiästä kannattaa
aluksi tehdä hyvin pieni, sillä se aina hieman suurenee
koristelutyön edetessä. Koristele sitten piparkakut haluamallasi
tavalla.
Paista piparkakkuja 160 asteisessa
uunissa noin 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti
makuelämyksestä.
Alkuperäinen ohje löytyi
ruotsalaisen Isabellas -lehden
numerosta 5/2011 s.87.
|
Näitä kokeilen, se on erikoista että koristella voi ennen uuniin laittoa!
VastaaPoistaKoristelu onkin se hauskin vaihe! Itse ajattelin kokeilla samanlaista koristelua myös perinteisiin piparkakkuihin otettuani ne uunista. Uskoisin, että korsitelut kuivuvat myös ilman uunia kauniisti. Mikäli juttu toimii, laitan kyllä tänne kuvia ja vinkkejä!
Poista