keskiviikko 19. joulukuuta 2012

Kinuski-Suolapähkinäpalat

Kaikille on varmaankin joskus käynyt niin, että jouluruokia on tullut syötyä hieman liikaakin. Joskus jopa niin paljon, että jälkiruokamahakin on alkanut täyttyä. Nämä pienet herkkupalat ovat täydellinen ratkaisu siihen ongelmaan, että jälkiruokaa tekisi kauheasti mieli, mutta mitään ei oikein enää pystyisi syömään. Ihana murupohja, makea kinuski ja suolaiset pähkinät luovat sellaisen yhdistelmän, joka tyydyttää lähes jokaisen jälkiruokahimon. Kummasti saattaakin käydä niin, että ”No, ehkä minä yhden jaksan maistaa” -lausahdus vaipuu unholaan käden vieraillessa herkkulautasella useammankin kerran.
Mieheni suosikkimakeinen on Snickers -patukka, joten voitte vain kuvitella sitä rakkaudentunnustusten määrää hänen päästessään näitä keksejä maistamaan. :)

Kinuski-Suolapähkinäpalat

Pohja
  • 200 g voita
  • 1 ¼ dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
Päällinen
  • 3 dl vispikermaa
  • 2 dl tummaa muscovadosokeria
  • 1 dl sokeria
  • 2 tl voita
  • 150 g suolapähkinöitä
Laita kylmä voi, sokeri ja kuivat aineet kulhoon ja sekoita ne tasaiseksi keskenään. Lisää joukkoon kananmuna ja jatka sekoittamista, kunnes taikina kiinteytyy.

Kauli taikina uunin pellille leivinpaperin päälle noin 30x35 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla pellin päällä ja valmista sillä välin kinuski.

Mittaa kerma ja sokerit kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 15-20 minuuttia. Kun kinuski jähmettyy, kun sitä pudottaa pisaran lasilliseen kylmää vettä, on keitos valmis. Lisää lopuksi joukkoon voi.

Valuta kinuski pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Rouhi suolapähkinät ja ripottele ne kinuskin päälle. Anna jähmettyä rauhassa. Helpoimmalla pääset, jos voit viedä koko pellillisen arkkupakastimeen ja leikata jäisenä suupaloiksi. Jos sinulla ei ole arkkupakastinta, voit puolittaa levyn ja pakastaa puolikkaat erikseen.
Alkuperäinen resepti löytyy Maku -lehden numerosta 6/2012 ss. 66-67.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti