Olen jo kauan halunnut tehdä
paahtovanukasta, mutta koska minulla ei ole ollut liekitintä, en ole
tullut sitä tehneeksi. Onnistuisihan pinnan paahtaminen myös
grillivastuksella, mutta se kuullostaa jotenkin niin työläältä,
eikä lainkaan yhtä hauskalta, kuin liekittimen käyttö. Mutta voi
minua onnentyttöä! Rakas mieheni yllätti minut eräs ilta
pikkujoululahjalla töistä tullessaan. Paketin sisältä paljastui
liekitin. Halusin kokeilla sitä heti!
Aivan tavallisen paahtovanukkaan
sijasta päätin tehdä kahvilla maustetun version. Vielä kun sattui
niin mukavasti, että olimme joltakin matkaltamme tulleet ostaneeksi
crème brûlée -maustettuja kahvipapuja, oli asia selvä.
Mokkainen Crème Brûlée
- 2 dl kuohukermaa
- 1 dl täysmaitoa
- ¾ dl sokeria
- 2 tl kahvipapuja
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 kananmunan keltuaista
Pinnalle
3-4 rkl hienoa sokeria (ruoko- tai
tavallista)
Käytä taas mieluusti teräskattilaa
ja mittaa siihen kerma, maito, sokeri, kahvipavut ja vaniljasokeri.
Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Siivilöi
liemi sitten kulhoon. Samalla saat otettua kahvipavut pois. Erottele
kananmunasta keltuaiset ja sekoita niiden rakenne rikki. Kaada kuuma
kerma-maitoseos keltuaisten joukkoon ja sekoita kevyesti. Älä
kuitenkaan vatkaa, ettei seos vain vaahtoudu.
Kuumenna uuni 100 asteeseen. Voitele
voilla koosta riippuen 3-4 laakeaa pientä uunivuokaa Kaada sosetta
vuokiin noin 1 ½ cm. Kypsennä uunissa noin 50 minuuttia. Anna
sitten vuokien jäähtyä ja nosta ne jääkaappiin vähintään
pariksi tunniksi. Ripottele vanukkaiden pinnalle reilusti hienoa
sokeria ja paahda pinta liekittimellä kunnes sokeri paahtuu
ruskeaksi. Paahtaminen onnistuu siis myös uunissa grillivastuksen
alla, mutta liekittimellä se on niin hauskaa, kun saa katsoa kun
sokeri paahtuu. Mikäli käytät uunia paahtamiseen, älä pidä
vanukkaita liian kauan siellä, jotteivät ne lämpene.
Alkuperäinen ohje löytyy Kodin
Kuvalehden numerosta 23/2011.
|
Näyttää niin syötävän herkulliselta! Tätä kokeilen! Samalla tulee ensi kertaa käyttöön oma liekittäjäni, jonka sain jo viime jouluna!
VastaaPoistaKiitos! Varo vaan, liekittimen käyttöön voi jäädä vähän koukkuun :) Pian haluat koko ajan tehdä ihania paahdettuja pintoja kaikkiin ruokiin ja leivonnaisiin. On se vaan niin hauskaa!
Poista