Piparkakkutaikinaa tulee yleensä
tehtyä niin paljon, ettei sitä jaksaisi oikein kaikkea yhdellä
kerralla leipoa. Meille kävi juuri näin. :) Lopputaikinasta halusin
tehdä jotain muuta kuin ensimmäiset kolme pellillistä. Niinpä
kaivoin esiin muffinipellit ja aloitin pikkuisten piparkakkukuppien
teon.
Täytetyt Piparkakkukukat
Täyte
- 2 dl kermaa
- 250 g rahkaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl marjasosetta
Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen
ohueksi levyksi. Ota kerrallaan jääkaapista ainoastaan pienehkö
määrä taikinaa, sillä taikina tarttuu vähemmän, kun se on vielä
kylmää. Ota taikinalevystä muoteilla kukkasen mallisia
piparkakkuja. Aseta muffinipelti ylösalaisin ja asettele piparkakut
paperivuoilla vuorattujen muffinipellin kohoumien päälle niin, että
paistuessaan ne jäävät pikkuisen kipon muotoon. Paista 175
asteessa 7-12 minuuttia.
Anna piparkakkujen jäähtyä
muffinipellin päällä. Irrota sitten paperiset leivosvuoat niistä
varovasti.
Vaahdota kerma ja lisää vaahtoon
sitten rahka, vaniljasokeri sekä marjasose. Itse käytin kesällä
tekemääni punaviinimarjaraakasosetta. Soseeksi sopivat toki mitkä
tahansa marjat soseutettuna – vadelmat, mansikat,
puolukat...Sokeria voit kermarahkaan lisätä tarpeen mukaan riippuen
käyttämäsi marjasoseen makeudesta. Mikäli haluat, voit käyttää
täytteenä myös esimerkiksi Luumu-Unelmaa. Pursota sitten täyte
piparkakkukukkiin ja korista haluamallasi tavalla. Ripottele pinnalle
nonparelleja, suklaarouhetta, marjoja – vain mielikuvitus on
rajana!
Vinkkinä sanottakoon vielä, että
näitä kukkia ei kannata täyttää kovin paljon aikaisemmin kuin
aiot tarjota niitä, sillä täyte saattaa pehmittää piparkakut.
Onneksi täyttäminen ja koristelu käyvät kädenkäänteessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti