perjantai 14. joulukuuta 2012

Punasipuli-Sinihomejuustopiirakka

Perjantain ratoksi ja glögin seuraksi tänään on vuorossa jotakin suolaista. Pari viikkoa on tullut leivottua pelkkiä makeita herkkuja, joten eiköhän nyt ole korkea aika pyöräyttää mehevä suolainen piirakka. Mielestäni on kiva, että sen lisäksi, että ruoat ovat herkullisia, ne myös näyttävät kauniilta. Tämä piirakka on kuin taideteos, sillä voit luoda pinnalle kauniin kuvion punasipuleiden asettelulla. Piirakka sopii erinomaisesti illanistujaisiin suolapalaksi tai lounaaksi kun yhdistät siihen vaikkapa salaatin.

Punasipuli-Sinihomejuustopiirakka

Pohja:
  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna
  • ripaus suolaa

Täyte:
  • 4 pienehköä nättiä punasipulia
  • 1 tl sokeria
  • loraus vaaleaa balsamiviinietikkaa
  • 150 g sinihomejuustoa
  • 1 ½ dl kermaa
  • 1 dl kookosmaitoa
  • 1 rkl karkeaa dijonin sinappia
  • ripaus cayennepippuria
  • 2 kananmunaa
  • maun mukaan mustapippuria

Sekoita pohjan ainekset keskenään ja kääri taikina muovikelmuun. Pane se jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. Kauneimpia viipaleita tulee pienistä suipoista sipuleista. Lado sipulit laakeaan astiaan (näin ne eivät hajoa osiksi ja ovat siten kauniimpia piirakan päällä) ja ripottele viipaleiden päälle sokeri ja balsamiviinietikka. Anna maustua 15 minuuttia.

Painele taikina irtopohjavuoan (halkaisija noin 22-24 cm) pohjalle ja reunoille. Voit käyttää leivinpaperia vuoan sisällä ja säästää tiskiä. Pane pohjan päälle leivinpaperi ja sen päälle kuivattuja herneitä. Paista piirakkapohjaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. Ota pohja uunista ja poista herneet.

Seuraavaksi täytteen valmistus. Murenna sinihomejuusto. Yhdistä täytteen ainekset sipuleita lukuun ottamatta. Kumoa seos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Nyt voit asetella marinoidut sipulit kauniisti piirakan pinnalle.

Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt ja pohja on kypsää. Otettuasi piirakan uunista, anna sen vielä vetäytyä kunolla ennen leikkaamista.
Alkuperäinen ohje löytyy Kaikkien Aikojen Joulu -lehden numerosta 1/2011 s.109.Tapoihini kuuluen olen jälleen muokannut reseptiä hieman parempaan suuntaan. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti