Perjantain ratoksi ja glögin seuraksi
tänään on vuorossa jotakin suolaista. Pari viikkoa on tullut
leivottua pelkkiä makeita herkkuja, joten eiköhän nyt ole korkea
aika pyöräyttää mehevä suolainen piirakka. Mielestäni on kiva,
että sen lisäksi, että ruoat ovat herkullisia, ne myös näyttävät
kauniilta. Tämä piirakka on kuin taideteos, sillä voit luoda
pinnalle kauniin kuvion punasipuleiden asettelulla. Piirakka sopii
erinomaisesti illanistujaisiin suolapalaksi tai lounaaksi kun
yhdistät siihen vaikkapa salaatin.
Punasipuli-Sinihomejuustopiirakka
Pohja:
- 2 ½ dl vehnäjauhoja
- 100 g voita
- 1 kananmuna
- ripaus suolaa
Täyte:
- 4 pienehköä nättiä punasipulia
- 1 tl sokeria
- loraus vaaleaa balsamiviinietikkaa
- 150 g sinihomejuustoa
- 1 ½ dl kermaa
- 1 dl kookosmaitoa
- 1 rkl karkeaa dijonin sinappia
- ripaus cayennepippuria
- 2 kananmunaa
- maun mukaan mustapippuria
Sekoita pohjan ainekset keskenään ja
kääri taikina muovikelmuun. Pane se jääkaappiin puoleksi
tunniksi.
Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi
viipaleiksi. Kauneimpia viipaleita tulee pienistä suipoista
sipuleista. Lado sipulit laakeaan astiaan (näin ne eivät hajoa
osiksi ja ovat siten kauniimpia piirakan päällä) ja ripottele
viipaleiden päälle sokeri ja balsamiviinietikka. Anna maustua 15
minuuttia.
Painele taikina irtopohjavuoan
(halkaisija noin 22-24 cm) pohjalle ja reunoille. Voit käyttää
leivinpaperia vuoan sisällä ja säästää tiskiä. Pane pohjan
päälle leivinpaperi ja sen päälle kuivattuja herneitä. Paista
piirakkapohjaa uunin keskitasolla 175 asteessa noin 10 minuuttia. Ota
pohja uunista ja poista herneet.
Seuraavaksi täytteen valmistus.
Murenna sinihomejuusto. Yhdistä täytteen ainekset sipuleita lukuun
ottamatta. Kumoa seos esipaistetun piirakkapohjan päälle. Nyt voit
asetella marinoidut sipulit kauniisti piirakan pinnalle.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200
asteessa noin 40 minuuttia, kunnes täyte on kokonaan hyytynyt ja
pohja on kypsää. Otettuasi piirakan uunista, anna sen vielä
vetäytyä kunolla ennen leikkaamista.
Alkuperäinen ohje löytyy Kaikkien Aikojen Joulu -lehden numerosta 1/2011 s.109.Tapoihini kuuluen olen jälleen muokannut reseptiä hieman parempaan suuntaan. :) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti